Salcburger Festšpile: Duži, bogatiji sadržajem i skuplji

Scena iz opere Julije Cezar, © Hans Jörg Michel

Izvođenjem predstave Jederman Huga de Hofmanštala, 20. jula je nezvanično poeo renomirani muzički i pozorišni festival Salcburger Festšpile koji od početka juna osvaja naslovne stranice dnevnih listova, ovoga puta svađom između novog intendanta Aleksandra Pereire i festivalske uprave. Ono što je počelo kao dobra novost – puno premijera uz gostovanja operskih i dirigentskih zvezda, 232 produkcije na petnaest lokacija i desetodnevni produžetak trajanja festivala, pretvorilo se u ružnu svađu oko budžeta i, sada već pomalo grotesknog, pitanja da li bi eventualno povećanje finansijske inekcije značilo da se ova kulturna manifestacija pretvara u centar okupljanja viših socijalnih slojeva. Da je postavljeno makar trideset godina ranije ovo pitanje bi možda imalo i smisla, ali Salcburger festšpile je odavno postao festival na koji džetuju holivudske dive i milioneri. Za publiku koja ne spada u ekonomsku elitu izbor je limitiran na karte za jeftinija mesta i poneku priuštivu produkciju ili na besplatno gledanje direktnog prenosa operskih izvođenja na velikom platnu u istorijskom centru grada.

Ouverture Spirituelle Liederabend mit Elina Garanca, © Franz Neumayr

Elina Garanča, © Franz Neumayr

Opersku sezonu 27. jula otvara Čarobna frula Volfganga Amadeusa Mocarta u režiji Jensa-Danijela Hercoga, uzbudljivom premijerom: jednu od najpopularnijih opera svih vremena, pod dirigentom Nikolasom Arnonkurom, izvešće na originalnim instrumentima iz Mocartovog doba bečki instrumentalni ansambl Koncentus Muzikus. Takozvani drugi deo Čarobne frule, opera Lavirint (ili Borba sa elementima) nemačkog kompozitora Petera fon Vintera (1754-1825) sa libretom Emanuela Šikanedera koji u svom viđenju Sarastrove budućnosti na probu stavlja moral, nepokolebljivost i vernost, može da se pretvori u jedno od najprijatnijih festivalskih iznenađenja u rasprodatih sedam termina.

DAS LABYRINTH - opera by Peter von Winter, Salzburger Festspiele, Photo © Hans Jörg Michel

DAS LABYRINTH, Salzburger Festspiele, © Hans Jörg Michel

Festivalske kase su već u pretprodaji napunili oprobani operski hitovi Karmen (sa Anom Netrebko kao Mimi), Arijadna na Naksosu, La Boem & Hendlov Tamerlano (sa Plasidom Domingom).Uprkos vrlo lošoj kritici koju je dobio posle premijernog izvođenja na Prolećnim festivalskim (Salzburger Pfingstfestspiele), Julije Cezar Georga Fridriha Hendla sa operskim zvezdama Andreasom Šolom, Sesilijom Bartoli i Ane Sofi fon Oter je takođe komercijalni hit festivala, kao i jedna od ređe izvođenih Mocartovih opera – Il re pastore – uglavnom zahvaljujući proslavljenom meksičkom tenoru Rolandu Viljasonu u ulozi Alesandra. Fanfaronada koja se iz godine u godinu plete oko već čvrsto etabliranih imena operske scene je time još jednom urodila plodom. Interesantnu premijeru predstavlja nova produkcija opere Vojnici Bernda Alojza Cimermana (1918-1970), prema istoimenoj dramskoj komediji Jakoba Mihaela Rajnholda Lenca (1776), litvanskog pisca koga je Gete zvao velikim humanistom u stanju da “raskrinka” ljudski ego. Cimerman je odbio da vidi Lencov komad kao komediju, oslanjajući se na tradiciju Bertolda Brehta i na ideju anti-militarizma po kome je najveća pretnja čovečanstvu atomska bomba. Dramaturgiju potpisuje Getc Lajneveber, a režiju vodi Alvis Hermanis.

Glumački deo festivala takođe ukazuje na novine. Prvi put u istoriji festivala, na sceni će se naći predstava na engleskom jeziku (titlovana na nemački) – Ibzenov Per Gint u režiji britanske rediteljke Irine Bruk, ćerke filmskog i pozorišnog reditelja Pitera Bruka, u kojoj glumi internacionalni tim glumaca.