Xenia Hausner „ÜberLeben“

This post is also available in: Engleskom

ESSL muzej predstavlja selekciju radova jedne od najznačajnijih predstavnica austrijskog figurativnog slikarstva Xenie Hausner na samostalnoj izložbi koja obuhvata jednu instalaciju i dvanaest velikoformatnih slika od kojih su mnoge prvi put javno izložene, a ulje na dibondu „Slobodan pad“ je dovršena ekskluzivno za ovu priliku. Naslov “ÜberLeben” se odlikuje dvoznačnošću i oba prevoda: “preživeti” i “iznad života” se lako mogu nadovezati na simboliku slikarstva Xenie Hausner u čijim je – na prvi pogled idiličnim kompozicijama – uočljivo prisustvo lebdeće pretnje i nelagodnosti.
Ulje na dibondu “Pensée sauvage” (2011) koje svojom aurom jeze dočekuje posetioca na početku izložbe, jedan je od primera suočavanja umetnice sa komplikovanom dimenzijom ljudskih emocija. Dok lice devojke staklenim, bezizražajnim pogledom zuri ispred sebe, iza njenih leđa jedna druga ženska prilika stoji sa nožem u ruci, u aktu koji bi mogao značiti sve od jedne naivne situacije istrgnute iz konteksta do početka brutalnog zločina. Pogleda prikovanog za ovu scenu posmatrač će naposletku primetiti detalj u gornjem levom uglu kompozicije – dve četkice za zube ukrštene poput mačeva spremnih na borbu, kao opomenu da se pred njihovim očija ne odvija samo još jedna od beznačajnih kućanskih epizoda.
Većina protagonista na slikama Xenie Hausner su žene – prikazane u scenama ljubavi, strasti, bola, prijateljstva/ neprijateljstva ili sukoba. Najveća snaga slikarskih kompozicija Hausnerove leži u sposobnosti hvatanja trenutka, u ovekovečavanju posebnog izraza lica koji u sebi nosi čitavu likovnu naraciju. To je slučaj i sa “Andantem” (2012) koji prikazuje devojčicu dok svira violinu i koji odražava umor od uvežbavanja verovatno jedne te iste melodije, sat za satom, dan za danom. Posle pola sata provedenih na izložbi počinje da biva jasno šta je Xenia Hausner želela da kaže kada je nekom prilikom izjavila da postavlja sopstvene drame na scenu.

Photo Installation ÜberLeben in the museum rotunda

Scenski dizajn i jeste njena prava profesija – umetnica se slikarstvu potpuno posvetila tek početkom 1990-ih, posle višedecenijske uspešne karijere u pozorištu. Pozorišno iskustvo naročito dolazi do izražaja kod fotoinstalacije “ ÜberLeben” u muzejskoj rotundi koja prikazuje mladi par nad kojim se preteći, skoro čitav sprat iznad njihovih spokojnih lica, nadvija komad stene kao kontrast ušuškanosti toplog gnezda čiji su zidovi tapacirani (foto) draperijama.

Kolekcionarski bračni par ESSL je konačnu odluku o samostalnoj izložbi Xenie Hausner u svome muzeju doneo posle posete slikarkinom bečkom ateljeu u jesen 2010. U trenutku u kome ih je primila u goste, umetnica je radila na svome velikoformatnom ulju na sendvič panelu “Blind happening” zbog čega je u njenom ateljeu pola prostora zauzimala karoserija automobila koji joj je “stajao kao model”. I tu predanost detalju oseća i svaki laik.

Posetite našu galeriju slika sa ove izložbe!

Informacije o ostalim izložbama, cenama karata i specijalnim ponudama pronaći ćete na zvaničnoj web stranici muzeja ESSL

BESPLATAN AUTOBUSKI TRANSFER DO MUZEJA
Bus ESSL muzej je organizovao autobuski prevoz od centra Beča do muzeja koji se nalazi u donjoaustrijskom gradu Klosterneuburg. Vožnja traje između 15-25 minuta. Ukoliko ulaznice za muzej (po ceni od 7€ za odrasle, sa popustom za studente i penzionere €5 i ulaznica za čitavu porodicu/ obitelj po ceni od 10€) kupite u autobusu prevoz je besplatan.

POLAZAK Beč 1., Albertinaplatz 1 (ispred muzeja Albertina)
BEČ- ESSL MUZEJ u 10:00, 12:00, 14:00 i u 16:00.
ESSL MUZEJ -BEČ u 11:00, 13:00 p.m., 15:00 i u 18:00 h.