Hans Kupelwieser: „Reflections“

This post is also available in: Engleskom

Shedhalle, St. Pölten: Jednog bistrog i hladnog popodneva u novembru 2012, poveća grupa ljudi se okupila ispred kapije Prater studija Ministarstva kulture i obrazovanja republike Austrije, čekajući na kustoskinju Ursulu Mariu Probst da ih provede kroz ateljee mladih ambicioznih- i slavnih domaćih umetnika. Smešten u neposrednom susedstvu Velikog Prater točka na posedu od 25000 m² čija se umetnička prošlost može pratiti do vremena Bečke svetske izložbe iz 1873, ovo je mesto neverovatne lepote na kome stara arhitektura i zelenilo obgrljuju stalno rastuću kolekciju umetničkih dela na otvorenom prostoru. U toj izolovanoj idili, okružen drvećem i cvećem, jedan od najpoznatijih stanovnika BMUKK Prater studija Hans Kupelwieser je radio na svojim bezimenim fotografijama (2010) pejsaža koji se odslikavaju na iskrivljenim površinama skulptura od poliranog čelika, danas deo njegove velike samostalne izložbe “Reflections” u Shedhalleu St. Pölten-u.

Untitled (2010)

Na turu kroz umetničke ateljee u Prateru sam se prijavila upravo zbog Kupelwiesera, radoznala da zavirim “iza pozornice” pre odlaska na njegovu izložbu u St. Pölten. Umetnik nas dočekuje u maleckoj bašti ispred ulaza u studio. Pre nego što će nas pustiti unutra, pokazaće na svaku od skulptura raštrkanih po travi, strpljivo objašnjavajući proces njihovog nastanka. Jedan od posetilaca zbunjeno zuri u nešto što izgleda kao metalna lopta koja plovi u zemljanoj posudi ispunjenoj kišnicom. Kupelwieser, očigledno zabavljen ovom reakcijom, ohrabruje čoveka da dotakne predmet: “To je samo šuplji aluminijum. Lak je kao pero!” Unutra u ateljeu shvatam da je kustos nadglasan umetnikom koji je očigledno naviknut da prima i “vodi” goste.

Nekoliko dana kasnije, dok se krećem kroz izložbu u Shedhalle, u mislima ću se vraćati na dragocenih sat vremena provedenih u Kupelwieserovom ateljeu. Bez tog iskustva nikada ne bih uspela da u potpunosti shvatim koncept njegovog dela Presavijeni Coray (2008), kompleksnu transformaciju tridimenzionalne stolice švajcarskiog dizajnera Hansa Coraya (1993) u ravnu senku od isečenog aluminijuma, višestruko presavijenu do reljefnog objekta montiranog na zid. Jedna od radnih verzija ovog dela visi na zidu Kupelwieserovog studija zajedno sa primerkom daljnjeg razvoja ovog projekta – Kupelwieser je pomenutu stolicu postavio na rotirajuće postolje ispred uključene kamere koja je beležila obrtaj za obrtajem. Ovaj proces je rezultovao fotografijom samo-objašnjavajućeg imena Rotirajuči Coray (fotografija odštampana mlaznim štampačem na ručno izrađenom papiru, prenesena na aluminijum, 2009) koja pokazuje interesantne promene kontura izazvane brzim pokretom, pri čemu se jedini nagoveštaj o prirodi ilustrovanog objekta nalazi u nazivu umetničkog dela.
Hans Kupelwieser se potpisuje i kao kustos svoje solo izložbe “Reflections” koja uspostavlja dijalog između njegovih ranih i najnovijih radova. Posetiocima su pokazana neka od najznačajnijih dela umetnika koji je poznat po svojoj sposobnosti da dvodimenzionalno pretače u trodimenzionalno i obratno kroz eksperimente sa medijima izražavanja, materijalima i tehnikama. Kupelwieser kombinuje kinetičke, pneumatske, arhitektonske i lingvističke elemente stvarajući skulpture, aranžmane, objekte i instalacije koristeći široku paletu prirodnih i industrijskih materijala.

Impresije iz umetnikovog ateljea:

Umetnička dela Hansa Kupelwiesera koja se nalaze na displeju u Shedhalle (arhitektonskoj građevini koja se nalazi u sklopu Muzeja Donje Austrije, projektovanoj od strane Hansa Holleina 2002) se protežu od ranih fotografskih radova i eksperimenata sa odevnim predmetima i poliesterom pretvorenih u zidne objekte do njegovih post-medijalnih skulptura i arhitekture. Na izložbi se nalaze i grupe radova: Slike jata riba, manipulacije medija i materijala, najloni, pneumatičke skulpture, fotogrami, reljefi i fotografije pokreta. Neki od radova su specijalno dovršeni za ovu izložbu.

Testiranje izdržljivosti materijala

Hans Kupelwieser, O.T., 2011, Foto: Christoph Fuchs
© Hans Kupelwieser

Kupelwieserova radoznalost prema potencijalima aluminijuma kao umetničkog materijala probuđena uspehom tro-dimenzijalnih radova izloženih u bečkoj galeriji Winter 1984′ je rezultovala brojnim saradnjama sa velikim austrijskim proizvođačima aluminijuma: Neuman u Marktlu pored Lilienfelda, kompanija VOEST (za umetnički projekat Ars Electronice) i Berndorf AG. Ove ali i druge kompanije su u nekoliko navrata pružile Kupelwieseru priliku da u njihovim fabrikama testira materijale i radi sa velikim mašinama. Umetnik otvoreno priznaje da je rad u velikim industrijskim firmama umesto u ateljeu imao značajan uticaj na razvoj njegovog umetničkog bića, razumevanje materijala i pronalaska nove upotrebe za njih.
Kupelwieser nastavlja da koristi velike trakaste testere industrijskih pogona za krojenje skulptura od čelika, bronze i drugih metala… Neke od njegovih skulptura, kao Bezimena iz 1990 koja je rađena od poliranog čelika, se nalaze na displeju u St. Pölten-u, a uz nju i poznate Gonflables (skulpture od šupljeg aluminijuma ispunjene vazduhom, nastale između 1998-2004), reljefi od nasumice isprepletenih gumenih traka, “vegetable imprints” i tipografski objekti od metala. Iza jednog od poslednje-pomenutih – Elliptisch B. Sch (1996) – koji zajedno sa Presavijenim Corayom čini okosnicu aktuelne izložbe, stoji interesantna priča.Ova tipografska skulptura je trebala da se bude gotova za izložbu u MAK-u 1994, ali nije dovršena iz tehničkih razloga. Pošto je izložbeni katalog bio opremljen i odštampan pre postavljanja izložbe, u njemu se našao i tekst Burgharta Schmidta o nepostojećem umetničkom delu, baziran na detaljnom opisu koji mu je umetnik lično dostavio. Kupelwieser je nekoliko godina kasnije realizovao ovaj projekat koji je bazirao na Schmidtovom tekstu, “prepisavši” čitave rečenice u svome delu. Ovaj umetnički rad se takoreći sastoji od sopstvenog opisa!

Pronalazač sticajem slučaja
Tokom izložbe u Pragu 2007 Hans Kupelwieser je sasvim slučajno otkrio optički fenomen do tog momenta nikada opisan u naučnim studijama. Umetnički rad K-Efekat (2007) od nerđajućeg čelika i ogledalo-uglačane površine je imao jednostavnu funkciju da u sebi reflektuje izložbenu prostoriju. Do interesantne transformacije je došlo kada se ogledalo zarotiralo zato što se ispostavilo da je sa njim i slika sobe počela da rotira. Da bi stvar bila još čudnija, slika se obrtala dva puta brže od ogledala!
Retrospektiva Hansa Kupelwiesera “Reflections” u prostorijama Shedhalle u St. Pöltenu je jedna od naših najtoplijih preporuka! Nalazi se na programu do 27. januara ove godine, a ukoliko propustite šansu da je pogledate potražite fotografije umetnikovih radova na internetu ili posetite jedan od njegovih javnih projekata: Memorijalni kompleks na jevrejskom groblju u Kremsu, Binu na jezeru u gradiću Lunz (Lunz am See, 2004) ili instalaciju “Mreža” u holu kongresnog centra u Schladmingu,