Manga „Sinking Japan“

This post is also available in: Engleskom

Volume 15, “Without a place to die the bee restlessly buzzes through the winter …” “Yes … that’s how it is …” © Tokihito Ishiki

Beč, MAK: Zapadnom (a i našem “južnjačkom”) duhu je skoro nemoguće da pojmi popularnost mange u Japanu. Ono što je san svakog evropskog autora – da ima, recimo, nekoliko hiljada sledbenika koji kupuju (ili makar čitaju) njegova pisanija, to je kikiriki za manga-ka (crtača stripova) Tokihiku Ishikija koji je prava zvezda u svojoj domovini. Izložbom “japan tone. Jedna manga” Austrijski muzej primenjene umetnosti MAK prezentuje Ishikijev popularan strip koji se u rasponu od 2006-2009 prodavao u milion primeraka nedeljno. Pomnožite ovu cifru sa petnaest tomova i shvatićete zašto je crtanje mange prestižan posao u Japanu. Zbog đavolskog tempa i jake konkurencije, malo kome od uspešnih manga crtača pada napamet da napravi malu pauzu od posla.
Tokihiko Ishiki je došao lično u Beč da prisustvuje konferenciji za novinare i svečanom otvaranju izložbe, a u subotu 19. januara (sa početkom u 16 časova) će takođe održati predavanje na temu “Kako napraviti mangu”. MAK je pripremio i propratni program koji se sastoji od bioskopskih projekcija Anime filmova, manga radionica i specijalne večeri “MAK goes manga” (U subotu 23. marta) sa Cosplay performansom & radionicom cosplay šminkanja, portretiranjem u manga stilu i radionicama za decu.
“Japan tone” ili u originalu – Nippon Chinbotsu je baziran na istoimenom romanu japanskog pisca naučne fantastike Sakyou Komatse (1931–2011) iz 1973 u kome je opisan jeziv scenario poslednjih 322 dana postojanja Japana. “Napisao sam i nacrtao strip u kome se radi o velikih prirodnim katastrofama i u kome se pojavljuju i nesreće u nuklearnim elektranama i Cunami, tako da možete da zamislite moj šok posle strahovitih dešavanja u martu 2011. U mom stripu se najviše radi o reagovanju Japanaca u ekstremnim situacijama i o načinu na koji se suočavaju sa neizbežnim ishodom, ali još više o nadi i o tome kako ostati sabran i optimističan u nemogućim vremenima. Odjednom je to što sam opisao postala stvarnost. Nisam više znao o čemu da pišem ni šta da crtam jer je puno toga postalo previše opipljivo.”, objasnio je Ishiki okupljenim novinarima u MAK-u.
Strip baziran na Komatseovom romanu prati dešavanja u Japanu posle višestrukih katastrofalnih zemljotresa čija je posledica da zemlja rapidno tone. Nema sretnog završetka i Japan nestaje sa lica Zemlje!

Na izložbi se nalazi kompletan prvi serijal mange koji je izložen na nesvakidašnji način; skice i originalni crteži se nalaze u okruženju specijalno dizajnirane unutrašnje arhitekture – valoviti zidovi (koje je kustos izložbe Johannes Wieninger uporedio sa naborima moždane kore) sa obe strane izložbenog prostora se sastoje od džinovskih uvećanja grafičkih printova i sekvenci iz stripa. Dodatno, na izložbi se nalaze i dva videa; jedan od njih pokazuje slajd šou Tokihiko Ishikijevih crteža koji otkrivaju detalje iz umetnikovog kreativnog procesa, njegovu pedantnost u građenju grafičke naracije i predanost detalju. Na drugom ekranu se vidi samo kretanje miša na Ishikijevom kompjuteru – dok crta, popravlja i dodaje detalje…
MAK nije mesto na kome ćete moći da pročitate čitav strip ali ćete imati priliku da pogledate dosta crteža. Svega nekoliko redaka (uz kratak opis čitave priče) iz petanest strip tomova je prevedeno na engleski i nemački jezik. Izložba se pre fokusira na grafičku stranu stripa i na nastanak slavne ishikijeve mange “Japan tone”.
Kustos Johannes Wieninger podseća da odsek MAK Azija već dugo godina radi na pravljenju sopstvene manga kolekcije i da je Nippon Chinbotsu zapravo druga izložba u muzeju posvećena fenomenu mange. Pre osam godina je pokazana izložba “ Uaaaaa!!! Manga! Estetika treš kulture”.

Izložba traje do 21. Aprila