Nagrada države Tirol za umetnost 2013 odlazi Peteru Kolgeru

This post is also available in: Engleskom

Tyrolean artist Peter Kogler

© Peter Kogler

Peter Kogler je jedan od najprominentnijih austrijskih umetnika čiji se radovi izlažu u galerijama i muzejima širom sveta. Dva puta je učestovao na documenti u Kassel-u (1992 i 1997) i predstavljao je Austriju na Bijenalu u Veniciji (1995). Kogler je 1997 -2007 predavao na Likovnoj akademiji u Beču. Od 2008 je profesor grafičkog dizajna na Likovnoj akademiji u Minhenu.
Nagrada države Tirol za umetnost iznosi 14.000€ i dodeljuje se na godišnjem nivou od 1984. u znak priznanja za izuzetne umetnička ostvarenja iz oblasti muzike, arhitekture, književnosti, vizuelnih umetnosti i performansa. Umetnici su nagrađivani ili za životno delo ili za individualne porjekte. Prošlogodišnji laureat bio je arhitekta Horst Parson iz Insbruka.
„Kogler pronalazi metafore za pojedinca i njegovo socijalno pozicioniranje u aranžmanima koje pretvara u moderan ornament. On oslikava imidž fabrikovane zajednice odane tehnologiji koja je povezana i zarobljena u mreži struktura nastalih od različitih arhetipova. Kogler opisuje svet kao sekvencu tehnički promena čiji „magični kanali“ sve više utiču na naše živote, samo-reflektivno naglašavajući centralnu temu ponavljanjem obrazaca iz sopstvenog umetničkog opusa u želji da ih prevaziđe“ (izvor: Contemporary Art Daily)