Салцбургер Фестшпиле: Дужи, богатији садржајем и скупљи

Scena iz opere Julije Cezar, © Hans Jörg Michel

Извођењем представе Једерман Хуга де Хофманштала, 20. јула је незванично поео реномирани музички и позоришни фестивал Салцбургер Фестшпиле који од почетка јуна осваја насловне странице дневних листова, овога пута свађом између новог интенданта Александра Переире и фестивалске управе. Оно што је почело као добра новост – пуно премијера уз гостовања оперских и диригентских звезда, 232 продукције на петнаест локација и десетодневни продужетак трајања фестивала, претворило се у ружну свађу око буџета и, сада већ помало гротескног, питања да ли би евентуално повећање финансијске инекције значило да се ова културна манифестација претвара у центар окупљања виших социјалних слојева. Да је постављено макар тридесет година раније ово питање би можда имало и смисла, али Салцбургер фестшпиле је одавно постао фестивал на који џетују холивудске диве и милионери. За публику која не спада у економску елиту избор је лимитиран на карте за јефтинија места и понеку приуштиву продукцију или на бесплатно гледање директног преноса оперских извођења на великом платну у историјском центру града.

Ouverture Spirituelle Liederabend mit Elina Garanca, © Franz Neumayr
Elina Garanča, © Franz Neumayr

Оперску сезону 27. јула отвара Чаробна фрула Волфганга Амадеуса Моцарта у режији Јенса-Данијела Херцога, узбудљивом премијером: једну од најпопуларнијих опера свих времена, под диригентом Николасом Арнонкуром, извешће на оригиналним инструментима из Моцартовог доба бечки инструментални ансамбл Концентус Музикус. Такозвани други део Чаробне фруле, опера Лавиринт (или Борба са елементима) немачког композитора Петера фон Винтера (1754-1825) са либретом Емануела Шиканедера који у свом виђењу Сарастрове будућности на пробу ставља морал, непоколебљивост и верност, може да се претвори у једно од најпријатнијих фестивалских изненађења у распродатих седам термина.

DAS LABYRINTH - opera by Peter von Winter, Salzburger Festspiele, Photo © Hans Jörg Michel
DAS LABYRINTH, Salzburger Festspiele, © Hans Jörg Michel

Фестивалске касе су већ у претпродаји напунили опробани оперски хитови Кармен (са Аном Нетребко као Мими), Аријадна на Наксосу, Ла Боем & Хендлов Тамерлано (са Пласидом Домингом).Упркос врло лошој критици коју је добио после премијерног извођења на Пролећним фестивалским (Salzburger Pfingstfestspiele), Јулије Цезар Георга Фридриха Хендла са оперским звездама Андреасом Шолом, Сесилијом Бартоли и Ане Софи фон Отер је такође комерцијални хит фестивала, као и једна од ређе извођених Моцартових опера – Ил ре пасторе – углавном захваљујући прослављеном мексичком тенору Роланду Виљасону у улози Алесандра. Фанфаронада која се из године у годину плете око већ чврсто етаблираних имена оперске сцене је тиме још једном уродила плодом. Интересантну премијеру представља нова продукција опере Војници Бернда Алојза Цимермана (1918-1970), према истоименој драмској комедији Јакоба Михаела Рајнхолда Ленца (1776), литванског писца кога је Гете звао великим хуманистом у стању да “раскринка” људски его. Цимерман је одбио да види Ленцов комад као комедију, ослањајући се на традицију Бертолда Брехта и на идеју анти-милитаризма по коме је највећа претња човечанству атомска бомба. Драматургију потписује Гетц Лајневебер, а режију води Алвис Херманис.

Глумачки део фестивала такође указује на новине. Први пут у историји фестивала, на сцени ће се наћи представа на енглеском језику (титлована на немачки) – Ибзенов Пер Гинт у режији британске редитељке Ирине Брук, ћерке филмског и позоришног редитеља Питера Брука, у којој глуми интернационални тим глумаца.