Lisa´s corner är öppnad! Välkomna!

En blogg om vin.

Efter ett antal år i Österrike och med ett växande intresse har man lärt sig ett och annat… Här sitter man t.ex. mitt i den enda huvudstaden i världen som har vingårdar i staden, nämligen Wien!

Först en disclaimer: Den här bloggen speglar bara min smak och jag har ingen som helst ambition att låtsas vara sommelier (som jag inte är). Men vin är ett stort intresse och jag tycker att vin ska vara roligt och inte uppstyltat! Prova nya saker är mitt råd, sen får man bestämma själv om det smakar!

Inte bara i Wien finns det vingårdar, i Österrike finns det hela 16 DAC områden. DAC står för Districtus Austriae Controllatus som visar en gemensam stil och druvsorter fastställda i regelverk, ungefär som italienska DOC och franska AOC.

Här finns många intressanta viner och inhemska druvor som inte förekommer någon annanstans än i Österrike, Grüner Veltliner (vitt) och Zweigelt (rött) för att ta de mest kända. Mer om dessa och mycket annat i senare blogs.

VieVinum

Nu till den största vin-mässan i Mellaneuropa som gick av stapeln förra helgen här i Wien. VieVinum organiseras bara vartannat år så det gäller att passa på. Österrikiska vinproducenter är självklart överrepresenterade men här fanns allt…. Från ryska viner till peruanska… De senare kan dock inte rekommenderas.

Lisa

En tyngdpunkt detta år var Kroatien, ett land som liksom Österrike, är tragiskt underrepresentad på Systembolaget i Sverige. Men jag föll mest för Rysslands Cuvee Karsov red. Ett mycket smakrikt vin med fyllighet och eld. Bättre än vilken chilenare som helst. Ryssland är ett helt okänt vinland men de har totalt ca 42.000 ha vid foten av Svarta havet.

Ett annat nästan okänt vinland är Rumänien. Men faktum är att Rumänien har bedrivit vinodlingar lika länge som någonsin Italien eller Frankrike, alltså århundranden.. Tyvärr med ett stort brott under 40 års Ceauşescu-regim. Liliac, en vingård i Transsylvanien har återtagit den gamla traditionen, och vinet var allt annat än blodtörstande. Vi provade Feteasca Regala och det var ett saftigt men ändå karaktärsfyllt vin. Transsylvanien! Lägg det på minnet.

Men man går ändå på VieVinum för att pröva på så mycket som möjligt av vad Österrike har att erbjuda, och det är inte lite!

En ny trend är amfora-viner. Dvs viner lagrade i amforor istället för tankar och utan tillsats av svavel. Absolut inga barriquefat här inte.

Vi prövade på ett amfora-vin från en, otroligt nog, halvsvensk vingård i Weinviertel, Stagårds! Vinmakaren Stagård junior´s Steinernder Hund (Grüner Veltliner) kan varmt rekommenderas liksom även deras Schreck, också detta en Grüner Veltliner. En krispighet på tungan utan dess like. Friskt och så otroligt krispigt. En njutning!

Vinnare hos oss i underhållning var dock vinproducenten bakom Lenikus i Wien. Han körde en liten show där på en m2. Från lite crazy till helt osannolikt crazy.

Vita viner med en alkoholstyrka bortom vett och sans men torra.. Riesling från Bisamberg, ett litet berg här i Wien vidare till Grüner Veltliner från Nussberg ett annat berg här, Mest tokigt var, enligt egen utsago och vi höll med, vinet „Erinnerungsgarten” (Minnesträdgården) som är en Gemischter Satz med urgamla vinrankor även den från Nussberg. Ja den var mystisk och hade allt. Med 14,5% var den inte att leka med, men fruktig och med mycket finess. Oväntat. Extra plus för etiketterna, tecknade djur…

Gemischter Satz är en historia i sig. Finns bara i Wien och det sen generationer. Det är slags cuvée där olika druvsorten odlas bredvid varandra, helt uppblandat och vissa producenter vet inte ens vilka druvor de har. Allt skördas tillsammans utan urskiljning för att sen lagras i ståltankar. Detta vin var länge föraktad som något undermåligt men har nu fått en ny renässans. Kända vinproducenter har de senaste åren experimenterat och hittat olika stilar. Dessa, en gång så föraktade viner kan man numera hitta i de absolut bästa restaurangerna här.

Men tillbaka till VieVinum.

Kvinnliga vinproducenter är på frammarsch och inte en dag för tidigt inser man/kvinna när det var provning av Judith Beck´s cuvée Judith. En smakexplosion med djupgång.

Och “min” Birgit Braunsteiner. En innovatör vars nya projekt „Wildvux“ är ett ekologisk samarbete och där intäkterna av Wildvux-vinerna, ett rött och ett vitt, går till investitioner som även omfattar fruktträd och grönsaker. Hennes Gemini (den är dock inte ekologisk) är en klassiker. En rödvinscuvée med Blaufränkisch, Zweigelt och Cabernet Sauvignon. Hon liksom Judit Beck har sina vingårdar i Burgenland öster om Wien.

Burgenland är ett otroligt rödvins-Mekka. Vi provade Admiral, även den en cuvée från vingården Pöckl och föll handlöst. Jag har aldrig druckit ett dåligt rödvin från Burgenland och Admiral lagrad på barriquefat är en av de bästa!

VieVinum är alltid en upplevelse som förhöjs av små highlights: När händer det att en kock från Noma (premierad som bästa restaurangen i världen) i Köpenhamn står och samtalar med en norska, hon vinoteksägare i Oslo om badbyxor och kall öl?

I sommarhettan den dagen var det förståeligt men hade de verkligen nog av vin?

Skandinavien har visserligen inga vingårdar men vi var alla där…