GANGART – plesni performans u rudniku metala Erzberg

Subota, 22. Septembar u 14:00 časova
Erzberg, EisenNerz, Štajerska

Koreografija: Lawine Torrèn za rudarske mašine, metalnu rudu i Dreischwestern bend Sawoff Shotgun sisters u živom performansu!

Gangart, courtesy of Magdalena Lepka
Gangart, Lawine Torrèn, courtesy of Magdalena Lepka

Erzberg scena: nekoliko stotina tona rude spremne za vađenje i zen bašta nesvakidašnjih dimenzija tvore pozadinu za združeni projekat svih rudarskih mašina rudnika VA Erzberg i tuceta plesača iz trupe Lawine Torrèn. Performans će se održati u proslavu 1300 godina iskopavanja rude u štajerskom Ercbergu.

“Godinama sam razmišljao o načinu na koji ta planina diše, o vezi koju ima sa nama plesačima, a onda su mi prišli sa pitanjem da li bih bio zainteresovan da osmislim koreografiju za sve rudarske mašine…ovaj komad je senzualna opojnost strukture, lepote i dubine ovdašnjeg gvozdenog pejzaža” kaže reditelj Hubert Lepka.

http://vimeo.com/44673963

Plesači su sićušni u odnosu na džinovske rudarske mašine. Lawine Torrèn spaja ovaj lažan osećaj za prostor sa improvizacionom tehnikom ‘gledišta’ Mary Overlie; isprepletanjem planine, rudarske opreme i savremenog plesa. Zbuk mašina u pogonu, grmljavina obrušavajućeg kamenja, eksplozije, urlik sirena, električnih gitara i tri Sawoff Shotgun sestre se manifestuju u soundtracku koji nije komponovan za komad već je nastao tokom performansa. Inspiracija: John Cage u veličanstvenoj japanskoj zen bašti Rioandži (Ryoanji.

Ples: Daniela Faria, Mirjam Klebel, Francesca Pascucci, Evandro Pedroni, Felipe Salazar
Koreografija: Mirjam Klebel
Muzika: Sawoff Shotgun
Video: Stefan Aglassinger
Fotografija: Magdalena Lepka
Ideja/ Režija: Hubert Lepka

Produkcija Lawine Torrèn za eisenerZ*ART 2012 prema narudžbi VA Erzberg GmbH.