Tema Vienna Art Week-a 2012 je “Predviđanje sećanja”

Fiona Tan, “A Lapse of Memory”, 2007, Courtesy the Artist and Frith Street Gallery, London

VIENNA ART WEEK 2012 (bečka nedelja umetnosti) koja ove godine nosi naslov “Predviđanje sećanja” je osnovana na inicijativu aukcione kuće Dorotheum, a osmišljena je od strane grupe bečkih umetnika na takav način da u fokus stavlja muzeje, institucije i ostale umetničke aparature koje se bave umetnošću kao riznicom sećanja i znanja.
Kulture iz prošlosti koje su esencijalne za jačanje identiteta i davanje smisla budućim modelima života i društva, služe kao važne referentne tačke za savremenu umetnost. Kao riznica sećanja i znanja, savremena umetnost baca svetlost na iznenađujuće, pionirske aspekte istorijskog konteksta kroz upotrebu analognih i digitalnih medija. Od 19 – 25 novembra 2012, ljubitelji umetnosti i internacionalni eksperti na polju umetnosti – uključujući direktore muzeja, kustose, kritičare i umetnike – će se ponovo sresti da rezmene svoje poglede na savremene trendove i dešavanja u svetu umetnosti na tribinama vezanim za ključnu temu “predviđanje memorija”. Bečke umetničke institucije, muzeji, umetničke inicijative ali i kolekcionari i privatne umetničke institucije koje podržavaju savremenu umetnost će i ove godine predstaviti niz panel-diskusija, predavanja, razgovora sa umetnicima, vernisaža, specijalnih tura kroz pojedinačne izložbe, instalacije i performanse.

Vikend bečkih Galerija koji se održava od 23.-25. novembra je već nekoliko godina jedan od najinteresantnijih delova programa VIENNA ART WEEK-a ali i divna završnica festivala. Galerijska delatnost podrazumeva lansiranje internacionalnih karijera umetnika i povezivanje sa kolekcionarima. Galerije daju na korišćenje prostor za eksperimente i nove trendove i održavaju balans između komercijalne strane i kreiranja intelektualnih vrednosti. Ove godine smo ponovo pozvali eksperte i poznavaoce internacionalne umetničke scene da uskoče u ulogu vodiča kroz galerije i da predstave neke od izložbi: Lucas Gehrmann, Georgia Holz, Ruth Horak, Hartwig Knack, Thomas Mießgang, Ursula Maria Probst i Hemma Schmutz. U sklopu manifestacije Eyes On – mesec fotografije u Beču, neke od galerija će se fokusirati isključivo na fotografiju kao umetnički medij.
Dodatne informacije o organizovanim turama kroz bečke galerije možete pronaći na sledećim internet adresama: www.viennaartweek.com, www.viennagalleryweekend.com. Usluga je besplatna!
Dan otvorenih ateljea doživljava ove godine svoju premijeru: U subotu 24. novembra od 12-17 časova, 70 umetnika će otvoriti vrata svojih ateljea javnosti pružajući joj jedinstvenu priliku da baci pogled iza kulisa umetničke produkcije. U sklopu Dana otvorenih ateljea ponuđeni su obilasci sa kustosima koji će pojasniti aspekte umetničkog stvaralaštva datih umetnika.

Ponuđene su i ture sa ekspertima kroz odabrane modne ateljee, kao i posete umetnicima u rezidenciji i etabliranim umetnicima sa ateljeima u istorijskim građevinama kod Pratera koje pripadaju Austrijskom ministarstvu za obrazovanje i kulturu.