“Planinarsko pozorište” od Venta do glečera Marzellferner (Ötztal u Tirolu)

Friedl mit der leeren Tasche Predstave se održavaju od 1-22. septembra, od svitanja do zalaska sunca.
Grupa od stotinu planinara hoda u tišini kroz živopisnu dolinu Niederes prema kolibi Martina Buscha. Na ovoj lepoj trasi im se, na nekoliko lokacija raštrkanih po netaknutoj prirodi, približava priča o beskstvu nadvojvode Tirola Friedricha IV u autentičnom ambijentu Alpa. Tekst i muzika su dostupni preko slušalica… To bi bio sažet opis ove nesvakidašnje alpske predstave.

„Fridl“ u potrazi za skrovištem
Nadvojvoda od Tirola Friedrich IV (1382 -1439) je otišao u istoriju kao obespravljeni plemić koji je bežao od posledica svoje nesrećne odluke da u svakom pogledu podrži jednog od najmutnijih poglavara Rimokatoličke crkve – papu Jovana XXIII (takozvanog antipapu, rođen oko 1370/ preminuo 22. decembra 1419) koji je bio lišen papskog zvanja posle kratkotrajne vladavine. Posledično tome, Friedrich (u narodu zvani „Friedl“) je zvanično proteran iz carstva i izopšten iz crkve što je u to vreme bila najgora kazna za plemića. Tokom bekstva je našao utočište na farmi Rofenhöfe na kojoj je radio kao poljoprivredni radnik. Friedl je pokušao da pobegne u nekoliko navrata. U potrazi za skloništem, dugo je lutao širokim alpskim dolinama okruženim grebenima i planinskim vrhovima.
Posle uspešnog bekstva, Friedrich IV prenosi službenu rezidenciju iz Merana nazad u Innsbruck, blizu solane i rudnika srebra. Zahvaljujući njegovim jakim vezama sa seljacima i trgovcima, u državi dolazi do neverovatnog ekonomskog procvata. Legenda kaže da je Friedrich IV kao simbol svog novostečenog blagostanja podigao krov od zlata na svome dvorcu.

Stotinu ljudi...

U širokoj dolini Ötztal u kojoj na oko 100 m2 živi manje od sto stanovnika, zemlja se i dalje obrađuje na isti način kao pre šest stotina godina. Tu skoro da nema traga modernom 21. veku zbog čega čitavo područje predstavlja autentičan ambijent za jedinstvenu priču o bekstvu vladara Tirola preko glavnog prevoja Alpa.
Ova divna kulisa nudi sjajnu atmosferu i fenomenalnu planinarsku trasu. Davne 1415. “Friedl” je video iste provalije i čuo isti žubor alpskih potoka. Ovce i haflinški konji i dalje pasu na pašnjacima u ovoj izolovanoj dolini koja se nalazi na velikoj nadmorskoj visini. Pozorišna trupa će u pratnji svoje planinarske publike krenuti u avanturu iz Rofenhöfe farme – najviše trajno naseljene farme (nalazi se na 2011 nadmorske visine!). Put će ih povesti preko visećeg mosta do staze koja vodi u “Donju dolinu”. Vrlo posebne lokacije će ne samo poslužiti kao scene za pojedinačne činove, one će ujedno biti i odmorišta. Izdvajamo preistorijsku pećinu i četiri osmatračnice kod glečera Diem, Schalf, Mutmal i Marzellferner. Glavna pešačka destinacija je koliba Martina Buscha. Široka i prijatna planinarska staza je pogodna i za manje iskusne šetače u lakim planinarskim gojzericama..

Zvuci iz daljine
Osećaj blizine i udaljenosti će se pomutiti i publika će se neretko zapitati odakle dolaze zvuci koje čuje preko slušalica. Scene se odvijaju duž planinarske rute – nekada pored same staze, a nekada, u zavisnosti od značaja i intenziteta scena, daleko od posmatrača. Svaki od planinara će, zahvaljujući sićušnim mikrofonima koje će dobiti na početku avanture, biti u akustičnom centru džinovskog open-air auditorijuma smeštenog u velikoj kulisi neverovatne lepote. Čuće se intimne dijaloge glumaca, odigrane scene će se publici „zumirati“, a pastirske pesme, moteti, pastorali i istorijski ples će još više pojačati emotivne aspekte slike i zvuka. Jedinstvenu atmosferu će obogatiti autentična muzika iz 15. veka kombinovana sa modernim melodijama, a povremeno će se čuti i originalan nemački jezik iz doba Friedricha IV, na tipičnom Ötztal dijalektu (pod zaštitiom UNESCA)

Ovo ultimativno „planinarsko pozorište“ su kreirali Hubert Lepka i umetnička mreža lawine torrèn koja je prethodno uspešno inscenirala spektakl Hannibal na glečeru Rettenbach. U predivnoj kolibi Martina Buscha koja je krajnja destinacija, svi će moći da uživaju u zasluženom odmoru. Tu će se okupiti planinari, glumci i lokalni stanovnici.

Pozorišni termini: 01-21. Septembar 2013 (dnevne šetnje)
Cena: 29€ po osobi

Kompletne informacije na engleskom (ili nemačkom jeziku) možete pronaći na zvaničnoj internet stranici ovog projekta