Fotografski radovi Bryana Adamsa u galeriji Ostlicht

Bryan Adams, Danny Trejo, Los Angeles, 2011
Bryan Adams, Danny Trejo, Los Angeles, 2011

Galerija Ostlicht, Beč: Kada je 2002. objavljena vest da je Bryan Adams jedan od dva fotografa koji će portretirati britansku kraljicu Elizabetu II povodom proslave njenog zlatnog jubileja, to je u najmanju ruku bilo jedno od iznenađenja godine koje je kanadskoj rok zvezdi omogućilo da od svog velikog hobija napravi paralelnu karijeru. Kraljica je svoju odluku najverovatnije donela zbog Adamsovog aktivnog učešća u aktivnostima dobrotvorne organizacije Princa Čarlsa (Kneževa fondacija), ali niko nije očekivao da će tokom pomenutog foto šutinga nastati jedan od najinteresantnijih portreta u novijoj istoriji britanske vladarske kuće. Bryan Adams je Elizabetu II pokazao kao simpatičnu stariju gospođu sa šeširom sa glavi i sa niskom bisera oko vrata koja, nasmejana, sedi na drvenoj stolici pored para blatnjavih gumenih čizama u neuglednom kutku Bakingemske palate. Dok su u to vreme razni britanski mediji i umetnički eksperti, u šoku zbog portreta regentkinje koji je naslikao Lucian Freud, naizmenično raspaljivali paljbu što po slikaru što po njegovim kritičarima (neki čak cinično predlažući da bi umetnik “trebao da se zatvori u Tauer”) , Adamsove fotografije Elizabete II su postale toliko popularne da ih je Kanadska pošta 2004. iskoristila kao motiv za specijalnu ediciju poštanskih marki.
Portret britanske kraljice, kao deo “hola slavnih” je deo izložbe fotografskih radova Brajana Adamsa – “Exposed” – u bečkoj galeriji Ostlicht.
Tokom poslednjih petnaest godina, Adamsu su, privatno ili za različite modne i fotografske časopise (među kojima se nalazi i berlinski magazin “Zoo” čiji je ko-osnivač) pozirali pisci, glumci, filmski reditelji, pop-i rok zvezde. U Beču je pokazano ukupno pedeset i pet portreta slavnih, među kojima se nalaze Sean Penn, Tommy Lee, Michael Jackson, Pink, Dustin Hoffman, Mickey Rourke, Michael J. Fox, Morrissey, Ken Russell, Louise Bourgeois, Udo Kier, Milos Forman, Salman Rushdie, Mick Jagger, Elton John, Christopher Lee i Ben Kingsleyi. Jedan od najupečatljivijih portreta predstavlja američkog glumca meksičkog porekla Danny-ja Treja, jednog od omiljenih negativaca sa bioskopskih platna, kako u pozi koja podseća na jednu od njegovih tipičnih uloga, zamišljeno zuri u daljinu. Ova fotografija je uzeta za temu izložbenog plakata.

Private Derek Derenalagi, London, 2011 © Bryan Adams
Private Derek Derenalagi, London, 2011 © Bryan Adams

Najupečatljivija i dijametralno oprečna portretima slavnih je serija crno-belih fotografija britanskih veterana avganistanskog i iračkih ratova u kojima glamur smenjuju mladi ljudi čiji su se životi promenili kroz ekplozije bombi i teška ranjavanja. Adams ne pokazuje heroje, već ljude koji su ostali bez udova, čija je koža zanavek promenjena teškim opekotinama ili izrezbarena dubokim ožiljcima. Ovaj projekat u progresu će uskoro dobiti i podršku u vidu publikacije “Ranjeni. Nasleđe rata” koju u avgustu u prodaju pušta izdavačka kuća Štajdl. Sav prihod od prodaje će se sliti u projekte koje finansira Brajan Adams fondacija.
Za koncept retrospektive “Exposed” koja je premijerno pokazana 2012. u moskovskoj Kući fotografije, a početkom ove godine u dizeldorfskom NRV forumu. zaslužni su kustosi Anke Degenhard i Met Hamfri koji tesno sarađuju sa Brajanom Adamsom. Beč je bio logičan izbor posle jako uspešne izložbe “Mickey Rourke viđen okom Bryana Adamsa” u fotografskom muzeju Westlicht 2006, čiji je osnivač Peter Koeln prošle godine, u nekadašnjoj fabrici hleba Anker, pokrenuo i galeriju Ostlicht.

Umetnik je lično prisustvovao otvaranju izložbe u galeriji Ostlicht 19 juna, u Beču, u gradu u kome je kao dete, zbog očevih diplomatskih aktivnosti, sa porodicom živeo godinu dana.