Crossing Europe, 24.- 29. April 2012

Motiv ovogodišnjeg festivala

 

Festival evropskog filma Crossing Europe u Lincu (osnovan 2004), ove godine u okviru svojih 14 programskih “odeljaka” nudi 146 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

Pet žirija odlučuje o dodelama sledećih nagrada: Crossing Europe Award European competition za dugometražni film iz glavnog takmičarskog programa, NEW VISION Award za dugometražni film iz odeljka PANORAMA EUROPE Fiction, Crossing Europe Award local artist za video autore ili reditelje iz Gornje Austrije mlađe od 40 godina i 2 nagrade FEDEORA (Federacija filmskih kritičara evropskih i mediteranskih zemalja) za dokumentarne filmove autora mlađih i starijih od 33 godine.

Srpski reditelj Oleg Novković koji je prošle godine za svoj film Beli, beli svet dobio nagradu New Vision Award, sedi u tročlanom žiriju koji odlučuje o ovogodišnjem laureatu.

Preporuke:

Drugi dugometražni film dansko-norveškog reditelja Joakima Trira, Oslo, 31. avgusta je interesantno istkana priča o Andersu, ovisniku o heroinu koji se nalazi u završnoj fazi programa odvikivanja od droga. Bez ikakve patetike i nestereotipno distanciran od glavnog junaka, Trir gledaoca vodi kroz poslednja dvadeset i četiri sata Andersovog života tokom kojih se ovaj, na konačno odobrenom izletu u grad, lagano oprašta od svojih najbližih… Interesantno je da lik glavnog protagoniste nije građen da izazove saosećajnost, niti je dovoljno ekstreman da bi izazvao antipatiju. Triru je pošlo za rukom da upravo površnošću kojom tretira problem post-heroinske depresije, kreira skoro savršeno neutralnu ličnost, time stvarajući idealnu atmosferu za pažljivo praćenje dijaloga o ovisnosti, kajanju, samo-sažaljenju i suicidalnim mislima.

 

Scena iz filma “Oslo, 31. avgusta”

 

U okviru specijalnog programa “It’s animated” prikazana su tri dugometražna animirana filma, dva bazirana na stripovima – Alojz Nebel Tomaša Lunaka (Češka Republika/ Nemačka/ Slovačka, 2011) i dobitnik 2 Goja nagrade – Bore Ignasija Fererasa (Španija 2011) i jedan dokumentarnog karaktera – Krulik Anke Damijan (Rumunija/ Poljska 2011). Značajan deo ovog koncepta je uvrštavanje kratkih animiranih dokumentarnih ostvarenja i animiranih “reality shorts” u program. Animirani dokumentarci su relativno nov i uzbudljiv žanr koji je posle velikog uspeha filmova Valcer sa Baširom izraelskog reditelja Arija Folmana (2008) i Persepolisa (2007) Iranke Marjan Satrapi, osvojio širu publiku.

Rumunska rediteljka Anka Damijan kojoj je ove godine u Lincu posvećen tribut, svoj animacioni dokumentarni film o Klaudiju Kruliku, Rumunu koji je u Poljskoj na osnovu pogrešne identifikacije svedoka nepravedno osuđen na robiju zbog navodne pljačke jednog političara, premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Lokarnu 2011. Istinitu priču o čoveku koji je 2007. u zatvoru preminuo od posledica štrajka glađu, Damijan gradi kao monolog glavnog protagoniste koji pripoveda svoju životnu priču od rođenja do poslednjih dana u zatočeništvu.

Animacioni dokumentarac “Krulik” rumunske rediteljke Anke Damijan je jedan od četiri filma koji su otvorili festival