Mjuzikl o Gustavu Klimtu (Politika, Kulturni dodatak 08/08/2009)

Povodom stopedesetogodišnjice rođenja Gustava Klimta, na scenu je ponovo postavljen mjuzikl o najpoznatijem austrijskom slikaru koji se ovoga puta neće izvoditi na sceni u Donjoj Austriji, već u bečkom Künstlerhaus-u. Ukoliko vas ova produkcija interesuje, preporučujem vam da pročitate kritiku napisanu posle premijere 2009. Ni u kreativnom ni u pevačkom timu nema izmena.

Interesovanje za Gustava Klimta (1862-1918), rođenog Bečliju i takoreći prvog austrijskog umetnika koji je ostvario san „od siromaha do bogataša“, ne vezuje se samo za njegov autentični kolorit u slikarstvu i simbolično-alegorijske prikaze, već i za buran život koji je vodio sve do prerane smrti od moždane kapi.

Klimtova priča puna uspona i padova počinje 1876. kada zajedno sa svojim bratom Ernestom dobija stipendiju za studije na Likovnoj akademiji u Beču, posle čega braća Klimt sa umetnikom Ernestom Mačom osnivaju firmu „Kompanija“ koja svoje prihode stiče dizajnom pozorišnih enterijera. Za svoje freskno slikarstvo u bečkom Burgteatru, Gustav Klimt dobija carsku nagradu od Franje Josifa (1890). Godinu dana kasnije postaje član bečkog Kinstlerhausa, a 1897. jedan je od koosnivača Secesije.

Umoran od normi i željan kreativnosti, nesrećan zbog načina na koji je njegova umetnost – inače slavljena u čitavoj Evropi i nagrađena zlatnom medaljom na Svetskoj izložbi u Parizu 1900 – zbog naglašene erotike (ne)prihvaćena u Austriji, Klimt se sa grafičarem bečke radionice Kolom Mozerom suprotstavlja staromodnoj, ali moćnoj bečkoj akademiji nauka. Raskol sa akademijom koja ga proglašava predstavnikom „moderne, bezvredne umetnosti“, zamalo dovodi do prekida njegove plodonosne karijere.

Kao večiti neženja, Klimt ima ljubavne avanture sa svojim modelima, a pripisuju mu se i mnogobrojne afere sa damama iz bečkog visokog društva. Serena Lederer, Adela Blok-Bauer, Alma Maler-Verfel i Emili Luiz Flege.

Život poznatog austrijskog slikara – tragična smrt brata Ernesta (takođe vrsnog umetnika), dvoje vanbračne dece sa Mici Zimerman (njegove „erotske zatočenice“ koju je sakrivao od javnosti), lomljenje tabua u umetnosti, kavge sa uticajnim ljudima iz javnog života – neiscrpan su izvor pozorišnog i muzičkog materijala, ali i misterija. Klimt je, naime, veoma netipično za svoje vreme, bio veoma diskretan – više čovek od dela nego od reči. Stoga nije čudo što je i film čileanskog reditelja Raula Ruiza Klimt (2007) razočarao plitkom radnjom i preteranom koncentracijom na erotsku vezu slikara sa Emili Flege. Jednodimenzionalnoj i neuzbudljivoj priči ni sjajan izbor glumaca (Džon Malkovič i Veronika Feres) nije pomogao da se uzdigne iznad klišea.

Austrijanci su se fenomenom Gustava Klimta bavili uglavnom proverenim klasičnim pristupom: pozorišnim komadima, naučnim raspravama o njegovom slikarstvu i tematskim izložbama. Verovatno je zbog toga zimus, što zbog nedovoljno neistraženog privatnog materijala o Klimtu, što zbog velike žeđi za novim muzičkim sadržajem, najava mjuzikla posvećenog legendarnom slikaru odjeknula kao bomba. Svetskoj premijeri održanoj 7. jula na Festivalskom programu Gutenštajn (Donja Austrija), prethodila je medijski uspela prezentacija u „prirodnom habitatu” Leopold muzeja, u okruženju Klimtovih ulja na platnu.

Mjuzikl Klimt prati slikarevu životnu priču od momačkih dana sve do smrti, sa koncentracijom na njegovu slikarsku inspiraciju. Publici je objašnjenje dato kroz Klimtovu Muzu (sjajna Dana Harbauer) sa kojom slikar komunicira tokom čitavog mjuzikla. Ono što je umetnički direktor projekta Ernst Nojšpil opisao kao „talas emocija koji će preplaviti publiku“, pretvorilo se u jednu od najčudnijih muzičkih produkcija godine koja izaziva prilično oprečne emocije.

Muzika kompozitora Geralda Gracera, sa mestimično sjajno komponovanim refrenima, deluje nedovršeno i mestimično podseća na mešavinu pop-hitova sa lokalne radio-stanice: „Imamo nekoliko slatkih golubica (melodija koje bi mogle da se uzdignu visoko u vazduh), ali u trenutku kada bi trebale da se vinu visoko, smesta ih pogodi metak koji ispaljuje lično kompozitor“, prokomentarisao je kritičar Martin Bruni.

Informacije o terminima i cenama ulaznica možete pronaći u kategoriji “events/ musical