Internacionalni festival ženskih klovnova CLOWNIN

CLOWNIN – Internacionalni festival ženskih klovnova u Beč dovodi umetnice iz čitavog sveta koje će pred (odraslom) publikom izvesti novo sa svojih repertoara.

Performativne umetnice iz Evrope, Južne Amerike i Afrike će pokazati raznolikost ideja u bavljenju temama kao što su politika, ljubavni odnosi, uloge polova, emocije ili će nam jednostavno otkriti svoje viđenje smešne strane života. Na ovogodišnjem programu se nalazi nekoliko internacionalnih zvezda poput Nole Rae, Laure Herts i Gardi Hutter.

Festival će se otvoriti 30. novembra večernjim tradicionalnim programom iznenađenja koji su zajedničkim snagama sastavile ovogodišnje učesnice.

Stacey Sacks (Simbabwe/Südafrika) „I Shit Diamonds”, Fotocredit: Raha Swidana
Stacey Sacks (Simbabwe/Südafrika)
„I Shit Diamonds”, Fotocredit: Raha Swidana

CLOWNIN bijenale, koji ove godine ulazi u četvrtu rundu svoga postojanja, se pretvorio u najveći festival ovakve vrste na svetu. Među trinaest produkcija na repertoaru se nalaze i predstave koje se bave osetljivim, kontroverznim temama. Švajcarkinju Gardi Hutter interesuju, na primer, proces starenja i smrt što su ujedno i teme koje je obradila u svome komadu “Krojačica”. U psihodeličnoj predstavi “Pink Freud – tamna strana klovna“ Laura Herts zaranja u dubine podsvesnog a Stacey Sacks “navlači kožu” zimbabveanskog diktatora Mugabatokwea. Nola Rae analizira jednog drugog kontroverznog vladara – Napoleona Bonapartu u “crnoj komediji na ozbiljnu temu”. Eksploatacija radne snage je glavna tema španske produkcije „Karton“ trupe Té a tres, dok Norvežanka Katja Lindeberg svoju socijalnu kritiku pretvara u intenzivan klovnovski boks meč.

više informacija i kompletan program pronaći ćete na ovom linku!