Neodoljiva lepota jednostavnosti

Skandinavski dizajn se proslavio svojim rešenjima koje odlikuje nepretenciozna jednostavnost formi. Tako je, na primer, u svome filmu “Ludi ljudi” Dudley Moore urnebesno opisao Volvo kao “kockast ali dobar” i ovo naizgled preterano svođenje formi, tipično za skandinavske proizvode je verovatno i jedan od najjačih razloga za njihov internacionalni uspeh od poznih 1950-ih do danas. Prosto rečeno, skandinavski dizajneri su pronašli način da se približe konzumentu svojim pametnim rešenjima koja daju prednost funkcionalnosti, ne šepureći se i ne okrećući se čistoj estetici a da pri tome ne stvaraju dosadne, ištancovane artifakte.

Priča u kojoj se radi o dva vrhunska danska dizajnera (o Arneu Jacobsenu i Poulu Kjaerholmu koji su povezani sa pričom o uspehu firme Republic of Fritz Hansen), njihovih početaka i vrhunca karijere kao dizajnera je trenutno tema izložbe “Danski dizajn nameštaja” koja se održava u bečkom muzeju WAGNER:WERK. U čarobnom ambijentu zgrade Austrijske poštanske štedionice koju je projektovao i izgradio legendarni arhitekta Otto Wagner, posetioci mogu pažljivo proučiti neke od najimpozantnijih komada nameštaja Jacobsena & Kjaerholma i stvoriti sliku o istoriji danske fabrike nameštaja Fritz Hansen.

Arne Jacobsen’s design. Front row (right) “Swan chair”, in the background: two “Serie 7” chairs with “Grand Prix” in the middle

Tokom 1950-60, Fritz Hansen (danas takođe poznat pod imenom The Republic) koji je osnovan 1872 u Kopenhagenu, je lansirao jedan od svojih najpopularnijih modela – “Mrav-stolicu” koju je dizajnirao arhitekta Arne Jacobsen. Sa svojim tananim “strukom” i oblikom “tela” koje podseća na mrava savijenog pod uglom od 90° ovaj klasik čija popularnost još uvek ne jenjava je slika i prilika svoga imena. Prvobitno dizajnirana i izrađena za kafeteriju danske fabrike Novo 1952. kao deo Jacobsenovog šireg arhitektonskog projekta, stolica je u osnovi zadržala svoj originalni dizajn. Jedine izmene je sproveo sam dizajner: originalni prototip je imao tri metalne noge, kasnije serije su proizvođene i u klasičnom dizajnu sa četiri noge. Voljena ne samo zbog svog svog lepo skrojenog oblika, već i zbog praktičnosti, “Mrav-stolica” ostaje jedan od najbolje prodavanih proizvoda kompanije Fritz Hansen koja se i dalje proizvodi prema Jacobsenovim originalnim tehničkim nacrtima i njegovoj paleti boja (uključujući i klasik od furnirane bukve). Polse velikog uspeha “Mrav-stolice” još dva Jacobsenova dizajna su osvojila hotelske lobije, kancelarije i javne prostore: “Stolica-jaje” i “Labud-stolica“. Zahvaljujući svome ovalnom obliku, “Stolica-jaje” grli telo osobe koja sedi u njoj i – sakrivajući joj veći deo lica – daje joj time i osećaj delimične privatnosti .

Poul Kjaerholm će ostati poznat kao prvi danski dizajner koji je po završetku Drugog svetskog rata, uprkos tome što je po profesiji bio stolar, odlučio da radi prvenstveno sa čelikom, time se distancirajući od skandinavske tradicije. Po matematički precizno krojenim dizajnerskim rešenjima, njegove kreacije podsećaju na poneke od poznatih komada nameštaja Miesa van der Rohea. Iako je takođe dizajnirao za Fritza Hansena, Kjaerholm se proslavio svojom saradnjom sa drugim poznatim danskim proizvođačem nameštaja – Ejvindom Koldom Christensenom koji mu je dao apsolutnu umetničku slobodu.

Kao i mnoge druge kompanije koje ne seku troškove na pogrešnim stvarima (na kvalitetnim materijalima, proizvodnji i radnoj snazi), Fritz Hansen se suočava sa problemima piraterije i prodaje stopostotnih kopija svojih najpopularnijih komada nameštaja napravljenih od materijala niskog kvaliteta. Vremenom se i ukus neprivilegovanih socijalnih slojeva promenio i više se ne dešava da baš svako trči u IKEU po novu stolicu koju pola susedstva već poseduje, ali je postalo nepriušitvo nabaviti Jacobsenovu stolicu ili model pk22 Poula Kjaerholma (koje su 1950-ih zaista bile namenjene svim domaćinstvima!) zbog čega piraterija sve više buja.

WAGNER:WERK Museum Postsparkasse der BAWAG P.S.K. “Dansk møbel design Od 02.Oktobra-17. Novembra 2012.