Radovi Maria Merza| Arnulfa Rainera na izložbi “DEEP WIDE [FRAGMENTS]”

Merz Rainer Exhibition view_4Prvi put od Dokumente 7 (1982) internacionalno etablirani kustos Rudi Fuchs predstavlja zajedničku izložbu radova Maria Merza i Arnulfa Rainera. Na izložbi MARIO MERZ | ARNULF RAINER – DEEP WIDE [FRAGMENTS] velikoformatna platna Arnulfa Rainera će stajati u dijalogu sa prostornim instalacijama i piktoralnim objektima italijanskog Arte Povera umetnika Maria Merza.
Izložba na kojoj se nalazi sedemdesetak radova odabranih u saradnji sa Merz fondacijom, otvorila se 25. maja u klasicističkom zdanju
nekadašnjeg “damskog” kupališta u Badenu. “Oba umetnika su se pojavila 1950-ih u okviru pokreta sugestivno nazvanog Informel. Nije bila slučajnost to što su delili prostor na Dokumenti. Smatrali smo da među njima vlada vrsta duhovnog srodstva po načinu na koji su koristili formom u naglašavanju
nepostojanosti i eteričnosti boja. Sve prirodne forme ovih nepostojanih radova su nekompletne i fragmentarne”, kaže holandski kustos Rudi Fuchs.

Kao umetnički direktor Dokumente 1982, Rudi Fuchs je sledio princip jednostavnog i lucidnog prezentovanja radova. Dijalog i interaktivnost umetničkih dela su nastali iz svesne konfrontacije. Na taj način je došlo do susreta slike “Fingerfarbenfest” Arnulfa Rainera (iz perioda slikanja rukom i prstima) i skulpture Maria Merza: polu-šuplje skulpture od peščarnih blokova (u koju je moglo da se uđe)sa velikim snopovima pruća. Rudi Fuchs sada proširuje ovaj izložbeni koncept na DEEP WIDE [FRAGMENTS] u Badenu.

Biće prikazana ulja na platnu i panel slikarstvo Arnulfa Rainera (*1929) iz 1990-ih sa glavnim motivom krsta. Ovi radovi u obliku slova T, od kojih je slikar neke prozvao “slikama anđela” simbolizuju odore kakve navodno nose anđeli iako su slike potpuno odvojene od bilo kakvog religijskog značenja. Za razliku od slikarstva iz faze slikanja dlanom i prstima za koje je koristio debele slojeve turobnih boja, “slike anđela” deluju krhko i svetlo zahvaljujući drugačijoj vrsti aplikacije boja

U svrhu poređenja, DEEP WIDE [FRAGMENTS] predstavlja iglo Maria Merza (1925-2003) od kamenih ploča sa prečnikom 3m u kome se nalazi spiralni sto koji ispunjava čitavu prostoriju. Sa igloima od gline, stakla, čelika ili kamena, italijanski umetnik je stvorio velikoformatne ikone umetnosti. Po upotrebi jednostavnih sredstava poput svakodnevnih prirodnih materijala, Merz se smatra jednim od glavnih predstavnika pokreta Arte Povera koji je nastao u Italiji 1960-ih.

Na izložbi su takođe izloženi crteži, slike i piktorijalni objekti sa karakterističnim elementima koji se često pojavljuju u mnogim radovima Maria Merza: Fibonači brojevi, neonske cevi, spirale i arhetipske praistorijske životinje. Radovi potiču iz ranih 1980-ih i pozajmica su iz Merz fondacije i privatnih kolekcija. Većina njih je prvi put izložena u Austriji. Izložba MARIO MERZ | ARNULF Rajner – DEEP WIDE [FRAGMENTS] je realizovana u saradnji sa Merz fondacijom iz Torina i traje do 27. oktobra 2013. Otvorena je za posetu svakodnevno od 10 do 17 časova u Arnulf Rainer muzeju u Badenu, donjoaustrijskom gradu koji se nalazi u neposrednoj blizini Beča. Postoje organizovane ture sa ekspertima, a na programu se nalaze i koncerti i predavanja.

Katalog sa tekstovima Rudija Fuchsa, Maria Merza i Arnulfa Rainera je za izložbu u Badenu izdao Walter König.

MARIO MERZ | ARNULF Rajner – DEEP WIDE [FRAGMENTS], u saradnji sa Fondazione Merz
Kustos : Rudi Fuchs
Trajanje : 26 maja do 27. oktobra 2013 , 10 časova dnevno – 5 am
Ulaznice: € / 6 € – 4 -. .
Lokacija : Arnulf Rainer muzej , Josefsplatz 5 , 2500 Baden blizu Beča , Austrija
http://vvv.arnulf-rainer-museum.at