Rodna kuća Egona Schielea u Tulnu pretvorena u muzej

E. Schiele
Egon Schiele, photo by Adolf Bernhard (1906)

Tuln, Donja Austrija: Egonu Šileu (1890-1918), uz Gustava Klimta i Oskara Kokošku, jednom od najznačajnijih austrijskih slikara protekla dva veka, posvećen je novi muzej u njegovoj rodnoj kući u kojoj je proveo prvih jedanaest godina života.
Egon Šile se rodio 1890 kao treće dete visokog činovnika Carske železnice Adolfa Ojgena i Mari Šile u gradiću Tulnu na Dunavu, gde je prodica 15 godina stacionirana u službenom stanu kraj pruge. Porodična sreća se naglo prekida skandalom zbog koga Carska železnica – u Austro-ugarskoj vrlo moćna i ugledna institucija – otpušta i degradira oca, tako da je porodica prinuđena da se preseli u Klosternojburg. U tulnskom okruženju u kome se sva uzbudljiva dešavanja vrte oko železnice, Egon Šile svoj crtački talenat otkriva od malih nogu neumorno crtajući postaju, putnike i vozove. Njegovo interesovanje za “industrijsko čudo” neće prestati ni kasnije, ali će malo koji od radova sa motivom železnice ostati sačuvano. U novom muzeju se neki od njih mogu premijerno videti.

Muzej se ne okreće slikarstvu Egona Šilea što je u neku ruku razumljivo s obzirom na činjenicu da u Tulnu odavno postoji muzej posvećen nekadašnjem najpoznatijem stanovniku ovoga grada. Sem toga, bečki muzej Leopold, čiji je osnivač i dugogodišnji direktor bio opsesivan kolekcionar Šileovih radova, u posedu je najveće kolekcije na svetu. Zbog toga je koncept novog muzeja u Tulnu jasno okrenut detaljima iz privatnog slikarevog života, te se. Posetiocima rasvetljavaju okolnosti koje su dovele do turbulentnih porodičnih promena, otkrivaju se intimni porodični detalji i nude informacije o tadašnjim običajima i tradiciji.

Prostorije koje se prostiru na svega 120 kvadratnih metara su prošle kroz dugotrajan proces restauracije, ali zbog dizajnerskog rešenja koje se distancira od potpune rekonstrukcije autentičnog izgleda, dolazi do neobičnog mešanja novog i starog koje je naročito primetno kod tavaničnih osvetljenja. Šarm stanbenog prostora tadašnje srednje klase je ipak delimično sačuvan, a za posetioce su spremljeni audio vodiči

Muzej je svečano otvoren 15. juna.