Švajcarski umetnik Alfons Schilling preminuo u 79. godini

Alfons Schilling at the ESSL Museum in 2010, © Marina Richter
Alfons Schilling at the ESSL Museum in 2010, © Marina Richter

Švajcarski umetnik Alfons Schilling (20 maj 1934, Bazel – 19. jun 2013) preminuo je sinoć u Beču, nakon duge i teške bolesti.
Otac “totalnog slikarstva”, kako je sam nazivao svoje Spin slike i čovek koji je, zajedno sa Guntherom Brusom rasplamsao iskru bečkog akcionizma, ostaje jedan od najoriginalnijih slikara 20. veka. Schillingov rad se ne može svrstati ni u jedan konkretan slikarski pravac, a njegovog potreba za novim načinima izražavanja, uvek ga je vodila u zanimljive pravce, otvarajući mu nove mogućnosti.
Alfons Schilling je eksperimentisao sa hologramima i lentikularnom fotografijom, izmislio je i lično proizvodio “Looking machines” koje transformišu realnost u, optički posmatrano, paralelan svet. Ovome neobičnom aparatu je usledio “video šlem virtualne realnosti” koji je umetnik opisao u svom manifestu iz 1973, ali koji nije mogao da u potpunosti realizuje zbog nedostatka savremene opreme.

Prema Guntheru Oberhollenzeru koji je bio kustos retrospektive Alfonsa Schillinga u Muzeju ESSL 2010: “Bilo kroz svoje rotirajuće slikarstvo ili kroz auto-binarne stereoskopske slike, “viewing machines”, elektronske kamere ili trodimenzionalnu percepciju putem holograma i lentikularnih fotografija – Schilling je istraživao vizuelne umetnosti i njihovo poimanje slike van tradicionalnih ideja. Njegov rad je doveo u pitanje, ali i produbio našu vizuelnu percepciju.”