Double Blind Roberta Irwina

R. Irwin "Double Blind", Secession 2013, Photo: Philipp Scholz Rittermann
R. Irwin “Double Blind”, Secession 2013, Photo: Philipp Scholz Rittermann

Secesija, Beč: Sredinom leta je u glavnom izložbenom prostoru Secesije otkrivena instalacija “Double blind” Roberta Irwina (1928 -), jedne od njegovih “site-conditioned” radova koje su Evropljani do sada mogli da dožive svega nekoliko puta na svom kontinentu. “Odmah ću vam reći da nemam šta da kažem. Ime ove igre je – gledanje “jedino je što je novinarima pred otvaranje izjavio Robert Irwin o svojih devet” svetlosnih prostorija “odeljenih zidovima (u visini tavanice) od bele i crne gaze, razapete na 30 ramova prilagođenih rasteru Secesije. Prozračnost tkanine i geometrijska preciznost konstrukcije odlikuju ovo delo koje, u duhu Irwinovih in situ instalacija koje koncipira od 1970 predstavlja analizu percepcije prostora, fenomena boje i njihove interakcije sa prirodnim svetlom.
Kroz gazu se naziru obrisi posetilaca koji se iza prozračne tkanine kreću kao senke kroz izmaglicu, dok se dnevna svetlost uvlači kroz otvorena baštenska vrata Secesije koju dalje propušta nekoliko centriranih, uramljenih otvora, od kojih je samo jedan zaklonjen koprenom. U samoj instalaciji, oko stalno otkriva nove detalje – perfekciju izvedenih zidova koji milimetarski prate linije na podu i suptilnu promenu boja datu kroz intervenciju spoljne i unutrašnje svetlosti.

visitors at the Secession, inside of R. Irwin installationDve nedelje pred otvaranje u Secesiji, londonska Pace galerija je na solo izložbi Roberta Ervina predstavila njegove dve nove instalacije – “Ko se plaši crvene, žute i plave 3” (koji nije samo referenca na istoimenu seriju četiri ulja / akrila na platnu Barnetta Newmana iz 1966-70, već produbljuje Irwinove ideje predstavljene na izložbi “Primarne i sekundarne boje” u Muzeju savremene umetnosti u San Diegu 2007) i “Piccadilly” delo sastavljeno od četrdeset i sedam zelenih i belih fluorescentnih cevi monitranih na zidove u sklopu koji neminovno podseća na čuvenu londonsku raskrsnicu Pikadili Sirkus. Istvremeno, u njujorškom Vitniju je posle 36 godina publici ponovo postao dostupačan in situ rad “Veo od gaze – crni pravougaonik – prirodna svetlost” Roberta Irwina, za koji je digitalizovana verzija izložbenog kataloga iz 1977. sa originalnim nacrtima, planovima i filozofskim tekstovima umetnika.

Robert Irwin 1950 ih počinje karijeru kao slikar apstraktnog ekspresionizma. Tokom 1960 ih eksperimentiše sa materijalima, slikajući na aluminijumu i akril diskovima. Jedan je od začetnika umetničkog pokreta “Svetlost i prostor” (1960 ih) za koji se, između ostalih, vezuju John McCracken, Peter Alexander, Bruce Nauman i James Turrell. Jedno vreme je uključen u istraživački program iz oblasti umetnosti i tehnologije organizovan od strane LACME (Muzeja umetnosti losanđeleskog Okruga) u koji uključuje i jamesa Turrella. Posle ovog iskustva, prestaje sa radom u studiju i odlazi na duži boravak u pustinju Mojave (Dolina Smrti) gde će se inspirisati na stvaranje projekta na licu mesta. Irwin takve radove naziva “uslovnom umetnošću” podređenoj posebnim okolnostima koje vladaju na lokaciji nastanka.

Irwin je na poziv kustoskinje Jennifer Licht svoju prvu instalaciju postavio 1970 u Momi, u neuglednoj, do tada nekorišćenoj prostoriji pored galerije pune Brancusijevih skulptura, koju je izmenio jednostavnom, ali optički spektakularnom svetlosnom intervencijom – stvaranjem efekta duge kroz pažljivo planiranu kombinaciju fluorescentnih cevi.
Poslednjih godina Robert Irwin je kreirao rešenja za bašte Getty centra i LACMA u Los Anđelesu i Dia: Beakon muzeja u Bikonu (država Njujork).

Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama sledećih kuća: Metropoliten, Whitney, The Art Institute of Chicago, centra George Pompidou, Getty, njujorški Guggenheim, kelnski Kunstverein, muzej umetnosti kraljice Sofije u Madridu, Ho-Am Art muzej u Seulu, itd.

Instalacija “dvostruko slep” se može videti do 01 septembra.