Filmski Festival LET’S CEE 2013 (13-21. Septembar)

Scene from the film "Rabbitland" “Rabbitland” by Ana Nedeljković & Nikola Majdak Jr. (2013)

BEČ, 13. – 21. SEPTEMBRA 2013

Na festivalu filmova Centralne i Istočne Evrope – LET’S CEE – koji se prvi put održao prošle godine, između 13-21. septembra biće prikazano trianaest filmova sa prostora bivše Jugoslavije.

U kategoriji najbolji dugometražni igrani film za nagradu Uranija se takmiče “Krugovi” Srdana Golubovića (Srbija, 2012) i “Halimin put” Arsena A. Ostojića (Bosna i Hercegovina) čija su konkurencija “Vrata” Ištvana Saba (Mađarska/ Nemačka), “Domaći” Adrijana Sitarua, , “U ime …” poljske rediteljke Malgoske Szumowske, “U senci” Davida Ondríceka, “Jín“, Rehe Erdema i slovačko-češko-poljska produkcija “Poverenik” Juraja Nvote. Srpsko-finska produkcija “Unplagged” Mladena Kovačevića iz 2013, “Mama Evropa” Petre Seliškar (Slovenija, 2012) i “Gangster te voli” Nebojše Slijepčevića (Hrvatska/ Nemačka/ Rumunija, 2013) se takmiče u kategoriji najbolji dokumentarni film, a višestruko nagrađivani “Rebitlend” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Jr., kao i “Shkurta” Arzane Kraja (Kosovo, 2012) su u trci za priznanje za najbolji kratki čija je tema ove godine “Civilno društvo”.

U okviru programa “Festival tolerancije” biće prikazan film “Kad svane dan” čijoj će projekciji prisustvovati reditelj Goran Paskaljević.

Nagrada Uranija – nazvana prema muzi astronomije, ćerci Zevsa i Mnemosine i praunuci Urana – sastoji se od novčane nagrade u iznosu od 1500 € i statuete koju je kreirao austrijski umetnik Tone Fink. Naziv takođe stoji u bliskoj vezi sa glavnim bioskopom festivala koji je ujedno i opservatorija. Festival dodeljuje i nagradu za životno delo “Zvezda Uranije” koje će ove godine biti uručena Branku Lustigu.

A. Sokurov at the Venice Film Festival

Pored pedesetak filmova iz Istočne i Centralne Evrope, kao i iz Turske i kavkaskih zemalja, publiku očekuju dve retrospektive – jedna je posvećena slovenačkom reditelju i producentu Damjanu Kozoli a druga Alexanderu Sokurovu, koji će gostovati u Beču. Sokurov će ućestovati u razgovoru sa publikom posle projekcija i održati nekoliko master klasa. LET’S CEE & EKRAN master klase su novina festivala koji je, u saradnji sa varšavskom Andrzej Wajda školom, načinio koncept koji će studentima režije omogućiti da se susretnu sa nekima od najiskusnijih filmskih stvaralaca. Ovogodišnji predavači na master klasama su, pored Sokurova, scenograf Allan Starski (Oskar za Šindlerovu listu 1993), kosovska producentkinja / rediteljka Blerta Zeqiri i reditelj Wojciech Marczewski (dobitnik Srebrnog medveda za film “Drešče”, 1981). Među predavačima se, kao kompozitor filmske muzike, nalazi i nekadašnji pevač sarajevske grupe “Plavi orkestar” Saša Lošić.

Festival će otvoriti “Eastalgia” Darie Onyschenko, film nastao u ukrajinsko-nemačko-srpskoj produkciji.

Osnivačica i direktorka LET’S CIE festivala Magdalena Želasko i ove godine ostaje uskraćena finansijske podrške grada Beča i Ministarstva kulture.