“Goli muškarci” u pariskom Musée d’Orsay (24. Septembar ’13 – 2. Januar ’14)

Instalacija Ilse Haider "Mr. Big" ispred Leopold muzeja 2012, Foto: Marina Richter
Instalacija Ilse Haider “Mr. Big” ispred Leopold muzeja 2012, Foto: Marina Richter

Izložba “Goli muškarci (od 1800 do danas)” je privukla nekoliko stotina hiljada posetilaca u muzejski kvart i Leopold muzej, izazavši i veliku internacionalnu pažnju – od Kanade do Kine i od Latinske Amerike do Azije. I u kulturnoj metropoli Parizu, konkretnije u muzeju d’Orsay, “Goli muđkarci” nisu prošli neprimećeno.

Musée d’Orsay usvaja koncept muzeja Leopold

Musée d’Orsay je jedan od najvećih muzeja Francuske, dom velikim imenima Impresionizma i magnet za posetioce sa oko 3,5 miliona prodatih ulaznica godišnje. Posle intenzivnih pregovaranaja, Musée d’ Orsay je usvojio koncept muzeja Leopold i sada predstavlja izložbu pod nazivom “Masculin / Masculin-L’Homme nu dans l’ art de 1800 à nos jours “. Direktor Leopolda Thobias Natter opisuje Musée d’ Orsay kao idealnog partnera: “Akvizicija “golih muškaraca” od strane jednog od najvažnijih evropskih muzeja je pohvala našem radu u Leopoldu. Nismo mogli poželeti idealnijeg partnera za drugo izdanje izložbe. Sa Dunava na Senu, to se ne dešava često.”

Director d’Orsay-a Cogeval i Thobias Natter kao glavni kustosi

Izložbu će 23. Septembra svečano otvoriti francuska Ministarka kulture Aurélie Filipetti. Vodeća kustoska uloga pripada direktoru Musée d’Orsay-a Guyu Cogevalu i Tobiasu G. Natteru, uz tim ko-kustosa koji se sastoji od eksperta za fotografiju iz minhenskog Gradskog muzeja Ulricha Pohlmanna i konzervatora d’Orsay-a Ophélie Ferlier (skulptura) i Xaviera Reya (slikarstvo).

Schiele, Moser, Gerstl, Kolig iz Leopold kolekcije u Parizu

Za razliku od Beča, većina pariskih izložbi se oslanja na pozajmice iz domaćih muzeja. Masculin / Masculin je bilo nemoguće ostvariti bez remek dela Egona Schielea, Richarda Gerstla , Kolomana Mosera i Antona Koliga koja se nalaze u kolekciji Leopold.

Naslov fancuskog izdanja “golih muškaraca” ima referencu na čuvenu izložbu “Muževno/ ženstveno” (1995/96 u pariskom Centru Pompidou) koja je pokrenula velike debate na temu polova. Izložba se za javnost otvara 24. septembra 2013 i tzraje do 2. januara 2014.

Uz izložbu se pojavljuje katalog.