Olafur Eliasson “Sua fogueira cósmica” & “My little sun” u muzeju Lentos, Linz

Sua fogueira cósmica (2011), Courtesy of the artist;neugerriemschneider, Berlin; Tanya Bonakdar Gallery, New York © 2011 Olafur Eliasson
Sua fogueira cósmica (2011), Courtesy of the artist;neugerriemschneider, Berlin; Tanya Bonakdar Gallery, New York © 2011 Olafur Eliasson

Linc – U okviru proslave desetogodišnjeg jubileja, muzej „Lentos” posvećuje samostalnu izložbu danskom umetniku islandskog porekla Olafuru Eliassonu koja se sastoji od prostorne instalacije „Tvoja kosmička logorska vatra” i projekta „Malo sunce”, koji u sebi spaja vrhunski dizajn, praktičnost i humanitarne ideje.

„Tvoja kosmička logorska vatra” za Eliassona je tipična igra svetlosti koja se projektuje sredinom zidova sa malog „svetionika” postavljenog na sredini zamračene prostorije. Svetlost sija kroz četiri cilindra sa žutom, cijan, crnom i magenta bojom, a jedan je opremljen crnom blendom koja stvara „okvire“. Specijalno dizajniran motor koji rotira, okreće cilindre, sad na jednu, sad na drugu stranu različitim tempom, na zidovima stvara razne nijanse crnim linijama odvojenih boja. Time se u prostoriji stvara atmosfera meditativnosti, a sa druge strane, jednostavnost koncepta i njegova primena podsećaju na jednu od osnovnih lekcija iz hromatike.

Little Sun in Simbabwe

Little Sun Shop in Chitungwiza, Simbabwe
Foto: Edwin Sithole, 2012

Olafur Eliasson je u Lincu pred otvaranje izložbe pričao o svom projektu „Malo sunce” – žutoj portabl solarnoj lampi, čiji je prvi prototip izbačen na tržište pre godinu i po dana. „Malo sunce je namenjeno delovima sveta u kojima je pristup električnoj energiji ili veoma ograničen ili ne postoji. To se odnosi na skoro 1,6 milijardi ljudi, što znači da svaki peti stanovnik na planeti nema struju”, kaže umetnik.

Rešivši da promeni kvalitet života ljudima u manje razvijenim krajevima sveta, Eliasson je zajedno sa inžinjerom Frederikom Ottesenom stvorio lampu u obliku sunca opremljenu panelom sa nekoliko solarnih ćelija sa stražnje i LED sijalicom sa prednje strane. Solarne ćelije se mogu napuniti za svega tri sata, a lampa svetli punim sjajem pet sati.

Tokom istraživanja mogućnosti jeftinog izvora svetlosti za siromašne delove sveta, Eliassonov tim je došao do podataka da su toksična isparenja kerozina iz lampi uz koje deca u mnogim afričkim zemljama dnevno rade domaće zadatke, jednako štetna kao dve popušene paklice

Olafur Eliasson in Lentos Linz
Olafur Eliasson presenting “Little Sun” at Lentos, Foto ©Marina Richter

cigareta. „Zbog toga dve trećini svih plućnih oboljenja u Africi nije vezano za pušenje, već za loš vazduh u kući“, objasnio je umetnik.

Zasad je proizvedeno i prodato 130.000 žutih „sunaca“ koji su najviše zastupljeni u afričkim zemljama, a njihova multifunkcionalnost – mogu se koristiti kao sobno osvetljenje, svetlost za bicikl i baterijska lampa – postaje i jedan od razloga za njihovu globalniju popularnost.

Projekat „Malo sunce“ je zvanično lansiran za vreme letnjih Olimpijskih igara u Londonu 2012, kada je Tejt galerija potpuno zamračila svoje odaje da bi sva umetnička dela na tada aktuelnoj izložbi mogla da se gledaju uz svetlost Eliassonovih lampi.

Olafur Eliasson je u Austriji dobio znatan prostor pre nego što je postao globalno poznato ime. Njegova prva velika samostalna izložba („Surroundings Surrounded”) se dogodila 2000. u Novoj galeriji u Gracu, od 2008. njegova „Žuta magla” svakog dana pri zalasku sunca obavija fasadu firme „Verbund” u Beču, a odnedavno – Elijasonovo specijalno dizajnirano tavanično osvetljenje pokazuje riznicu Muzeja istorije umetnosti u svom njenom sjaju.

Šteta je što su mnogo impresiviniji projekti Olafura Eliassona, ovogodišnjeg dobitnika „Mies van der Rohe” nagrade za fasadu kongresnog centra „Harpa” u Rejkjaviku pokazani na drugim krajevima sveta. Setimo se Njujorških „Vodopada” (2008) i „Zelene reke” – intervencija u Bremenu, Mosu, Los Anđelesu, Stokholmu, Tokiju i na Islandu (1998–2001).

Izložba traje do 22. septembra.