Bečka nedelja dizajna (28. Septembar – 7. Oktobar)

VIENNA DESIGN WEEK je najveći austrijski festival dizajna koji se održava po šesti put i ove godine traje od 28. septembra do 7. oktobra 2012. Domaći i internacionalni radovi iz oblasti komercijalnog dizajna, dizajna nameštaja, grafičkog- i industrijskog dizajna, ali i eksperimentalni novi pristupi će biti prezentovani u okviru festivala čiji su kustosi Tulga Beyerle i Lilli Hollein. Rasvetljavanje kreativnih procesa u produkciji i inicijalizacija projekata su ključni elementi festivalskog koncepta.

U saradnji sa dizajnerima iz čitavog sveta i sa bečkim muzejima i kompanijama, festival pokazuje različite pristupe dizajnu. Internacionalan, ali lokalan je ovogodišnji moto. U svom novom izdanju VIENNA DESIGN WEEK nudi preko stotinu iventa, izložbi, “on-site” instalacija, podijumskih razgovora i diskusija i mnoštvo prilika za slavlje i umrežavanje. Festival pokazuje da dizajn oblikuje našu materijalnu kulturu, našu svakodnevnicu i naš konzumentski svet. On istovremeno utiče na naš stil života, pre svega na naš osećaj za estetiku i na procene.

U proteklih šest godina Bečka nedelja dizajna je postala više od običnog festivala kao dizajnerska mreža koja okuplja najznačajnije čelnike kulture, ekonomije, medija, politike i kreativne scene. Gostovanja zemalja zvanica – ove godine je to Španija – takođe igraju značajnu ulogu u internacionalizaciji festivala, kao i poziv na učestvovanje na manifestacijama u inostranstvu (VIENNA DESIGN WEEK Embassy je zastupljena na DMY u Berlinu, na praškom designblok-u, na beogradskom Mikser Festivalu i na Sofia Design Week).

Ovogodišnji gost je Španija, zemlja poznata po svojim jakim i duhovitim dizajnerskim impulsima. “Ukus” Španije će oplemeniti sve formate Bečke nedelje dizajna a dve izložbe će biti posvećene španskim dizajnerima. Ovogodišnji kvart u fokusu je Ottakringer Straße, bulevar koji povezuje 16. i 17. distrikt. Bivša industrijska i kulturna ustanova iz 19. veka “Das Gschwandner” će biti košnica Bečke dizajnerske nedelje koja će vrveti od iventa. Projekti na polju socijalnog dizajna se mogu, sem ovde, doživeti i na mnogim javnim mestima.

Putevi strasti
PASSIONSWEGE (“putevi strasti”) je dizajnerski put kroz Beč i važan format VIENNA DESIGN WEEK. Individualni dizajneri i timovi dizajnera iz Austrije i inostranstva su pozvani da kreiraju objekte i instalacije prilagođene prostorijama starih etabliranih bečkih kompanija. Passionswege takođe vodi u delove grada koji nisu preterano poznati po svojim afinitetima prema dizajnu.

Razgovori
Neki od najizazovnijih dizajnera našeg doba su pozvani da održe predavanja o njihovom načinu rada i iskustvima na polju dizajna. Poređenje između kreativnih scena u Berlinu i Beču će postati jedna of glavnih tema. Drugi fokus je upravljen na iskustva nastala u kooperacijama kompanija i dizajnera.

Laboratorija
Laboratorija VIENNA DESIGN WEEK poziva perspektivne grafičke i ostale dizajnere da razviju i prezentuju projekat na licu mesta u festivalskom centru – kunsthalle project space. Putem razgovora i panel diskusija, dizajneri će moći da se obrate publici iz struke.

Stadtarbeit
Stadtarbeit pokazuje snagu i vitalnost dizajna van komercijalne upotrebe. Glavni akcenat se stavlja na socijalni dizajn.

Obrazovanje
VIENNA DESIGN WEEK nudi ture sa vodičem za sve! Radionice za decu i omladinu takođe stoje na ponudi kao i organizovane ture za odrasle – od laika do specijalista za dizajn.

Partneri programa
Dizajneri, institucije, muzeji, galerije, ali i proizvođači i prodavnice, upotpunjuju VIENNA DESIGN WEEK sa širokom paletom iventa i izložbi na temu dizajna.

Kompletnu informaciju o programu i ekstra sadržajima možete pronaći na zvaničnoj internet stranici VIENNA DESIGN WEEK

*Tekst je u potpunosti preuzet sa internet stranice VIENNA DESIGN WEEK. Prevod na “naški” potpisuje Marina