Dodeljena umetnička nagrada STRABAG 2013 za crtež i slikarstvo

Philip Patkowitsch, o.T.(cliff), Tusche und Sepia auf Papier, je 42x29,5 cm, 3 teilig,
Philip Patkowitsch, o.T.(cliff), Tusche und Sepia auf Papier, je 42×29,5 cm, 3 teilig,

Austrijski umetnik Philip Patkowitsch je ovogodišnji dobitnik STRABAG Artaward internacionalne nagrade za slikarstvo i crtež. U pitanju je najviše dotirana novčana nagrada za vizuelne umetnosti dodeljena od strane neke kompanije.

STRABAG je svoje prve korake u “stapanju biznisa i umetnosti” poduzeo tokom ranih 1990-ih kada je osnovao STRABAG Art Forum koji je već na samom početku svoga postojanja lansirao Artaward. Zbog jasnih poslovnih interesa u nekim od područja bivšeg istočnog bloka, umetnici iz tri zemlje su motivisani da se pošalju svoje radove STRABAG Art Forum-u. Rotacija se dešava svake tri godine i do sada su nagrađivani radovi umetnika iz Rusije, Poljske, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske. Jedino Austrija zadržava privilegiju stalnog učešća.

Još četiri umetnika je dobilo specijalne pohvale žirija – Dan Beudean/ Ro, Adrian Buschmann/ PL, Christina Gabriela Chirulescu / RO and Irmina StAS / PL – i nihovi radovi su zajedno sa pobedničkim pokazani na izložbi u STRABAG Art Lounge koja traje do 30. avgusta.