U susret prvom izdanju Das Dorf in Wien festivala dokumentarnog rock filma, 26-29.09.2013

Mistaken for Strangers
Poster filma o The National

Tokom četiri večeri u bioskopu Schikaneder, u okviru Das Dorf in Wien festivala dokumentarnog rock filma, biće prikazano 13 filmskih ostvarenja, sa čak osam austrijskih premijera od kojih posebno izdvajamo “Mistaken for Strangers” autora Toma Berningera o američkom Indie-rock sastavu National. Na programu das Dorf in Wien se, između ostalih, nalaze filmovi “Pravi čovek za kapitalizam” (SLO, 2013) Dušana Moraveca o jednom od najznačajnijih predstavnika muzičke scene bivše Jugoslavije – bosanskom muzičaru, pesniku i performans umetniku Damiru Avdiću, “Apokalipsa – film o turneji Billa Callahana” (USA, 2012) reditelja Henly Banksa, film o kultnom francuskom bardu Sergeu Gainsbourgu autora Pierre-Henry Salfati-ja, intiman pogled na nastanak jazz festivala “Kamene priče” u Balama Biljane Čakić-Veselić i Tomislava Lovre Pavleka, “Kako smo ušli u Evropu – slučaj SexA” (HR, 2012) Ines Pletikose o istoimenom hrvatskom noise bandu i “Kike Turmix” norveškog reditelja Rogera Sommersetha o španskoj punk legendi koja je 2006 preminula od raka.

Das Dorf in Wien je gostujuće ime vinkovačkog Dorfa, koji je pre sedam godina osnovao Toni Šarić. Pored regionalnog i međunarodnog takmičarskog programa i filmova koji se prikazuju van selekcije – Dorf svake godine nudi bogat propratni program koji se sastoji od izložbi, promocija knjiga, radionica, koncerata i DJ nastupa.

Duh ove tradicije će se preneti i na bečko izdanje izložbom postera hrvatskog strip-autora, crtača i dizajnera postera Igora Hofbauera i koncertom zagrebačkog punk rock sastava Cherkezi United, a na otvaranju će u Schikanederu ploče zavrteti Dieter Pfeiler aka Le Flic (Beatzentrale, A Scooterist Night Out) & Stefan Skorepa aka Skoul (Sound of Soul, A Scooterist Night Out, Tighten Up).

______________________________________________________________________________________________________________

O novim početcima i planovima za budućnost “bečke filijale” Dorfa, razgovarali smo sa Tonijem Šarićem.

Posle nekoliko internacionalnih među-stanica, Dorf u septembru dolazi u Beč. Do koje mere je program veran “originalu”?

U tih 7 godina obišli smo 57 gradova u “onih naših” 5 država, u nekima smo bili i više puta. Koncept se pokazao kao vrlo dobar i svake godine se novi gradovi i novi suradnici pojavljuju i zanimaju za program. Ideja je da na najvjerniji mogući način predstavimo recentnu dokumentarnu produkciju i neke nove, svježe autore izvan filma, u popratnom programu. Ovo predstavljanje organiziramo na 3 lokacije, u suradnji sa austrijskim partnerima. Pozivamo sve zainteresirane da se pojave u Schikanederu 26-29/09 i pogledaju naš program.

Šta ti je bilo bitno pri selekciji filmova za ovdašnju publiku?

Ideja je bila da pokrijemo dio produkcije za ljude porijeklom iz Hrvatske i susjednih zemalja, kojima će to biti prilika da vide neke filmove premijerno daleko od kuće, ali i da predstavimo neke od najzanimljivijih filmova iz vrlo zanimljive tekuće internacionalne produkcije. Tako postoje 2 selekcije, ukupno 13 filmova i siguran sam da će mnogi bečki ljubitelji ovog dokumentarnog žanra doći na svoje. Planiramo u slijedećim godinama i razvijati program i koncept, ovo je pilot izdanje i nadam se da će se mnogi sjećati “one 2013, kad je bio film o National”…

Film "Kako smo ušli u Europu-slučaj SexA"
“Kako smo ušli u Europu-slučaj SexA”

DAMIR AVDIĆ – THE RIGHT MAN FOR CAPITALISM
Damir Avdić – the right man for capitalism

Jazz Apartment, Biljana Čakić-Veselić/Tomislav Lovro Pavleka (Kroatien)
Jazz Apartment; how the last minute Jazz festival came to be

GAINSBOURG by GAINSBOURG – an intimate portrait
GAINSBOURG by GAINSBOURG

Kako je uopšte došlo do kooperacije sa gradom Bečom i do mogućnosti da festival i tu zaživi na godišnjem nivou?

Mi smo imali kontakte sa ekipom iz kluba AU, a moj brat je živio godinu dana u Beču i upoznao je dosta ljudi, između ostalih i Renata Tonkovića, koji se ponudio da partnerski doprinese sa svojim produkcijskim teamom i zahvaljujem se i Goranu&Co. ali i Renatu. Isto tako, zahvaljujući agilnom Austrijskom kulturnom forumu iz Zagreba, već 2 puta na DORFu su nas rasplesali sjajni Stefan Skorepa i Dieter Pfeiler iz Beča, sa svojim genijalnim setom vintage glazbe,a preko njih sam upoznao i učvrstio veze sa bečkim zaljubljenicima u film i glazbu.

Toni Šarić. direktor vinkovačkog Dorf festivala
Toni Šarić. osnivač i direktor Dorfa

Ovde ste preneli i duh vinkovačkog Dorfa propratnim programom koji je za vaš festival bitan od osnivanja – publici nudite izložbu, live koncert i dj veče.

Uvijek su filmovi samo predjelo…Svake godine imamo izložbe, od stripova, preko plakata, pa do filigranskog nakita i fotografija, trudimo se dati priliku i medijski proctor nekim zanimljivim autorima. Igor Hofbauer je jedan od njih – bez sumnje. Radi se o jednom od najvažnijih underground zagrebačkih umjetnika u zadnjih 10-ak godina, sa prepoznatljivim stilom i dobrim ukusom. Logično smo izabrali njegove koncertne plakate, kao najbolji dokaz talenta i vrhunskog senzibiliteta za Drukčije. Igor je bio i muzičar, a svakako obratite pažnju i na njegove stripove te ilustracije. Bilo bi mi drago da ga u opširnijoj varijanti predstavimo i da njegovi plakati zasjaju u punom sjaju. Meni je omiljen njegov plakat za koncert Jonathana Richmana… Cherkezi United su zanimljiva live kombinacija glazbe iz ruskih crtića i ska/punk energije, koja već nekoliko godina osvaja publiku. Odnedavno pjevaju i na hrvatskom, te su sigurno slijedeća velika stvar na hrvatskoj muzičkoj sceni. Jednostavno i zabavno, njihovi koncerti su prava himna veselju i radujem se što će se premijerno predstaviti u Beču upravo zahvaljujući DORFu. U Schikanederu 26/09 otvaranjem dirigiraju Stefan i Dieter, njihov izbor glazbe koju puštaju sa singlica je upravo ono što nam treba. Osobno, jedva čekam.

Da li u narednim godinama planirate proširenje programa po pitanju van-filmskog sadržaja?

Sve ovisi o situaciji na terenu, imamo dovoljno materijala za svaki mjesec da radimo festival i to su slatke muke. Sigurno nećemo previše izlaziti izvan ovih koordinata i želja je da festival ostane upravo ove veličine, nadam se da pomažemo mlađim autorima i da ćemo imati dovoljno razloga da održavamo ovakav program. Mi smo pokrenuli suradnje i sa drugim autorima i konceptima, pa cemo vidjeti u kojem smjeru će se stvari razvijati…Zašto ne i prema Austriji?

Koja je tvoja lična filmska preporuka bečkoj publici?

Od 13 filmova, svakako je najzanimljiviji film Mistaken for stranger, koji je snimio brat pjevača grupe The National i to je sigurno vrhunac ovogodišnjeg izdanja. Radi se o vrlo zabavnom filmu, čak i ako ne volite sjajni The National, ovakav pristup i jedno viđenje banda kroz druge naočale će vam se svidjeti.Film smo dobili prilično ekskluzivno i zahvaljujem se ovom prilikom Mati Škugoru na pomoći. Posebna poslastica je i film o turneji genijalnog Billa Callahana. Upravo kakva je i glazba, film funkcionira kao VJ materijal i odličan je. Iz ex-YU selekcije, izdvajam 2 filma – pobjednički film sa ovogodišnjeg DORFa u Vinkovcima – film o kultnom noise bandu SexA i njihovoj karijeri nakon odlaska iz Hrvatske u Nizozemsku, te svakako film o briljantnom Damiru Avdiću – Dušan Moravec ga je pratio nekoliko godina i isporučio zanimljiv film o tom sjajnom bosanskom autoru, jednom od najvažnijih novih pjesnika i autora, dugo očekivanu priču koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Sve dodatne informacije o Das Dorf in Wien festivalu možete pronaći na zvaničnoj web stranici.