Otkriveni detalji vezani za VIENNALE 2012

Direktor VIENNALA Hans Hurch je u ponedeljak uveče objavio detalje vezane za program ovogodišnjeg bečkog filmskog festivala (25. Oktobra – 07. Novembra). Nov logo, prerađeni dizajn kataloga, specijalne publikacije i novi festivalski centar u zgradi nekadašnje bečke glavne pošte samo su neke od novina vezanih za pedeseti jubilarni VIENNALE.

Festival će početi u četvrtak uveče sa pojekcijama filma “Argo” Bena Afflecka u Gartenbaukinu, u dva termina. Narednog dana, oni koji uspeju da se dokopaju nekolicine preostalih karata za gala veče posvećeno Michaelu Cainu, doživeće svetsku premijeru projekcije restaurirane kopije filma “Njuškalo” (1972) Josepha I. Mankiewicza, u prisustvu slavnog britanskog glumca koji će posle filma učestvovati za razgovoru sa publikom. VIENNALE ’12 Michaelu Cainu posvećuje tribut sa programom na kome se nalazi deset filmova izdvojenih iz obilja koje je snimio tokom svoje glumačke karijere: Alfi (Lewis Gilbert, GB 1965), Prljavi pokvareni prevaranti (Frank Oz, USA 1988), Obučena da ubije (Brian De Palma, USA 1980), Uhvatite Kartera,(Mike Hodges, GB 1971), Hana i njene sestre (Woody Allen, USA 1985), Harry Brown (Daniel Barber, GB 2009), Čovek koji je hteo da bude kralj (John Huston, GB/USA 1975), Tihi Amerikanac (Phillip Noyce, USA/Australiјa/Nemačka 2002) i Njuškalo.

U ramu specijalnog programa rezervisanog za avangradne filmske autore – “U fokusu” – VIENNALE predstavlja filmska ostvarenja reditelja Manuela Mozosa (Portugal) i Alberta Grifija (Italija). Ovogodišnji specijalni programi su i: “Pet žena” koji pokazuje filmove Coleen Fitzgibbon, Narcisi Hirsch, Mati Diop, Kurdwini Ayub and Amy Seimetz, “To je Wolf” posvećen austrijskom fotografu i kamermanu Wolfu Suschitzkom, “Monument Film” kao mali omaž umetniku Petru Kubelki i program “Beč- Moskva”o austrijskim filmskim radnicima u Sovjetskom Savezu Arturu Bergeru i Gerbertu Rappaportu.

“Veče za pamćenje” je pravi naslov za posebnu poslasticu u vidu besplatnog akustičnog koncerta njujorške umetnice i muzičarke/ pevačice Patti Smith koji će se dogoditi 4. novembra u bioskopu Metro. Savetujem vam da postavite busiju ispred ovog mesta nekoliko sati pre koncerta čiji je početak planiran za 21:00! Nezamislivo je da mogućnost da se vidi i čuje jedna od živih r’n’r legendi (i to za džabe) neće privući masu sveta u tanušnu salu Metro bioskopa. Ne treba zaboraviti da je Patti Smith zapravo došla u Beč da bi podržala promociju filma Jema Cohena “Muzejski sati” čiji je bila jedan od producenata.

Nešto ranije ove godine smo najavili da će Austrijski filmski muzej u kooperaciji sa VIENNALE-om pokazati retrospektivu kompletnih filmskih ostvarenja Fritza Langa (18th October – 29th November). Uz katalog koji je objavljen povodom retrospektive, još jedna interesantna publikacija vezana za legendarnog reditelja će moći da se nabavi u toku festivala: “Sećanja na Beč” (odštampana u bilingualno, na nemačkom i engleskom jeziku) koja se sastoji od Langovih detaljnih odgovora na pitanja koja su mu 1966. postavila dva francuska novinara (pitanja su se ticala njegove mladosti koju je proveo u Beču). Ovo je prvi put da su Langovi tekstovi o Beču kompilirani i objavljeni u knjizi čija će prezentacija biti održana u festivalskom centru u nedelju 28. oktobra, sa početkom u 19:30 časova.

Među “ekstra” sadržajima koji obeležavaju okrugli jubilej VIENNALA nalazi se i specijalna festivalska DVD edicija u kojoj se nalazi izbor od šest filmova sa prethodnih festivala:: Our beloved month of August (Miguel Gomes, Portugal/ F 2008), Half Nelson (Ryan Fleck, USA 2005), The King of escape (Alain Guiraudie, F 2009), Capturing the Friedmans (Andrew Jarecki, 2003) and El Sicario, Room 164 (Gianfranco Rosi, USA/ F 2010). Ovaj projekat je realizovan u saradnji sa nedeljnim bečkim magazinom Falter (postoji i izdanje za grad Grac). VIENNALE je takođe izdao DVD kompilaciju svojih trejlera od 1995-2012. Da podsetimo da su trejlere za festivale prethodnih godina uradili mnogi renomirani reditelji, među njima: James Benning, Leos Carax, Jan-Luc Godard, David Lynch, Chris Marker, Agnès Varda, Apichatpong Weerasethakul…

Postalo je neizvesno da li će Werner Herzog, koji trentuno snima svoj novi dokumentarni film na tursko-sirijskoj granici, moći da dođe na VIENNALE.